O trenutnom stanju povratnika i mogućim modalitetima pomoći najbitnijoj kategoriji društva razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Konstatovano je da sredstva kojim raspolaže Ministarstvo nisu dovoljona kako bi se udovoljilo zahtjevima povratnika kroz sve programe koji se realiziraju.

“Učinili  smo Ministarstvo otvorenim i dostupnim za svakog povratnika. Stoga imamo daleko veći broj zahtjeva na našim javnim pozivima, to i jeste bio cilj, da se dođe do svake kuće, studenta, poduzetnika, poljoprivrednika. Transferi su nedovoljni da bi realizirali  veći postotak zahtjeva, prinuđeni smo da odaberemo dio korisnika, pogotovo u izgradnji i rekonstrukciji objekata, podršci poljoprivredi, ali imamo i projekte koje realiziramo stoprocentno: stipendije studentima, subvencija karata srednjoškolcima, prvo zaposlenje i druge. Slika stanja pivratnika se svakodnevno popravlja i to nas raduje” - kazao je Ramić

Diskriminacija u zapošljavanju povratnika prednjači na sve druge diskriminatorne oblike koji su prisutni u povratničkim sredinama.

“Zbog takvog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema povratnicima međunarodna zajednica i federalne institucije trebaju pružiti dodatnu neophodnu pomoć. Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  podiglo je ljestvicu saradnje i konkretne podrške povratničkoj populaciji. Naša zajednička misija je "prava i mogućnosti svakog građanina ove države ujednačiti", nema privilegovanih i mi ćemo se nastaviti boriti dok to ne ostvarimo u potpunosti. Svakom djetetu da se omogući obrazovanje i izučavanje maternjeg jezika jer je to naš identitet. Želimo da nas ima u svakoj instituciji u našim mjestima povratka”  - istakao je Salkić

Na sastanku je zaključeno da će se tokom planiranja budžeta tražiti povećanje za održivi povratak i na taj način osigurati značajniju podršku u samozapošljavanju i zapošljavanju. Ističu da je došlo vrijeme za novi pristup realizacije Aneksa VII, ali u realizaciji istog je neophodna konkretnija podrška međunarodne zajednice koja pokazuje spremnost i odlučnost da Bosna i Hercegovina snažno krene naprijed.