Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću na odluci da otkažu sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim nakon njegovog učešća na sastancima na kojima je iskazano nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, njenim, simbolima, zakonima i institucijama.

Bosna i Hercegovina ima pravo, a njeni predstavnici imaju obavezu, da čuvaju njen ugled i dostojanstvo koji su ciljano ugroženi nizom jučerašnjih postupaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Ovi postupci ministra Lavrova su samo nastavak politike nepoštivanja institucija Bosne i Hercegovine od strane Ruske Federacije očitovane na nedavnoj  sjednici Vijeća sigurnosti UN-a a koja je naišla na osudu ostatka međunarodne zajednice, naročito zapadnih zemalja. 

Bosna i Hercegovina treba i želi da ima dobre odnose sa svim državama, uključujući i Rusku Federaciju, ali najviši predstavnici u institucijama nikada ne smiju pristati na ponižavajući odnos čiji je cilj rastakanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ignorisanje njenog ustava i zakona, te zaustavljanje našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Odluka članova Predsjedništva da zaštite dignitet države Bosne i Hercegovine predstavlja dostojanstven državnički čin koji zaslužuje puno poštovanje.