Prijetnje koje je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić uputio potpredsjedniku SDA Ramizu Salkiću još jednom potvrđuju da vlast RS-a  ne odustaje od šovinističke politike koja je dovela do progona nesrpskog stanovništva sa prostora tog bosanskohercegovačkog entiteta.
 
Stevandićeva nervozna reakcija nakon Salkićeve najave da će na osnovu zaključka Predsjedništva SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju proslave neustavnog praznika 9. januara samo je potvrda ispravnosti tog postupka, ali i potvrda krivične odgovornosti predstavnika vlasti entiteta RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnopravnog poretka.
 
Ramiz Salkić sigurno nije „blizu pritvoru“ zbog podnošenja krivične prijave, ali bi upravo Stevandić trebao kad-tad tu završiti, i to ne samo zbog eventualne uloge u organizaciji proslave 9. januara već i zbog brojnih optužbi za učešće u ratnim zločinima počinjenim na području Banja Luke i Kotor Varoši za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Prijetnje Salkiću da bi „mogao proći kao Ranko Debevec i Osman Mehmedagić” jasno potvrđuju postojanje političke kontrole nad pravosuđem, daju odgovor zašto Stevandić još nije odgovarao za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i pojašnjavaju pozadinu procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH.