Saglasnost Vlade RS-a na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i upućivanje u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou predstavlja do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti entiteta RS na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Narodna skupština RS-a usvoji ovaj zakon, SDA će putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona.

Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti.

Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage ili mijenjati važeće državne zakone. Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum.

Dok nešto blažom retorikom pokušava odobrovoljiti međunarodne predstavnike, Dodik i SNSD istovremeno nastavljaju sa sepratističkim potezima, kojima se konačno mora stati u kraj.

Pozivamo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima, što prije procesuiraju i sankcioniraju sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju.

Od State Departmenta očekujemo da prošire i konkretiziraju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi spriječili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.