Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je izjavio da Bošnjaci i Hrvati na bazi trenutnog kapaciteta Vijeća naroda RS, nemaju mogućnost da zaštite svoje interese u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda sprskog naroda, koji je jučer izjavio da bi „trebalo učiniti sve da Vijeće naroda RS bude ukinuto“, Salkić je naveo da je uspostavom Vijeća naroda RS sa trenutnim kapacitetom, izigrana odluka Ustavnog suda BiH U-5/98 o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini iz 2000. godine na cijeloj teritoriji države, od strane tadašnjeg visokog prestavnika Wolfganga Petricha i tzv. „Alijanse za promjene“.

Istakao je da su ovakvom implementacijom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Bošnjaci i Hrvati ostavljeni u raljama velikosrpske politike, bez mehanizama da se zaštite i obezbijede zaštitu putem donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim organima entiteta. Naglasio je da je implementacija ove odluke započela prije 18 godina, te da je implementirana samo formalno, ali ne i suštinski.

“Ovo potvrđuje i današnje stanje u kojem se nalaze Bošnjaci u ovom entitetu, nad kojima se provodi sistemska diskriminacija u svim oblastima života. Imamo aparthejd u obrazovnom procesu, negiranje bosanskog jezika, udžbenike koji su jednonacionalni i veličaju ratne zločince, nazive škola i ikonografiju, koji potpuno pravoslaviziraju obrazovni proces. Bošnjaci i Hrvati su prisiljeni da pohađaju ovakav obrazovni proces, jer nemaju mehanizme kroz proces donošenja zakona i odluka da promijene stanje“, kazao je Salkić, te dodao:

“Konstantno se krši član 97. Ustava entiteta RS, u kojem se kaže: 'Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine". Kršenje ovog člana je dovelo do situacije da danas skoro da nemamo Bošnjaka i Hrvata u entitetskim organima, javnim ustanovama, agencijama i drugim nivoima organizovanja. Ovakvom stanju doprinosi i način donošenja odluka na Ustavnom sudu entiteta, koji radi po Poslovniku, koji je suprotan odredbama Ustava entiteta i odredbama Zakona o ustavnom sudu entiteta RS.Saučesnici trenutnog stanja u kojem se nalaze Bošnjaci i Hrvati u ovom entitetu, pored onih koji su najodgovorniji, a to je generalno politika bosanskih Srba, su tadašnji i svi naredni visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, ali i tadašnja vlast tzv. 'Alijanse za promjene', koja je aminovala ovakve nakaradne ustavne amandmane.“

Istakao je da je krajnje vrijeme da se ovakvo stanje promijeni i da se izjednače nadležnosti Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, ali i da se izjednače nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta. Naveo je da se ovo stanje može mijenjati na način da se od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine traže ocjena usklađenosti entitetskog Ustava sa Ustavom Bosne i Hercegovine, u kontekstu provođenja odluke U-5/98 o konstitutivnosti naroda.

“Kao potpredsjednik entiteta nemam mogućnost da budem ovlašteni aplikant po ovom pitanju, ali da imam mogućnost, davno bih, bez ikakvih političkih kalkulacija, pokrenuo ovo pitanje pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Bez rješavanja sistemskih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu, mi nećemo moći opstati u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, uprkos ulaganjima u obnovu naših ognjišta, infrastrukture i drugih sadržaja potrebnih za život, jer nije riješeno temeljno i osnovno pitanje. Temeljno i osnovno pitanje su jednaka prava i jednake mogućnosti, ravnopravan pristup svim institucijama kroz zapošljavanje, zastupljenost i mogućnost ostvarivanja građanskih prava. Danas, ali i posljednjih 20 godina, Bošnjaci i Hrvati, koji završavaju srednje škole i fakultete, nisu u mogućnosti se zaposliti u svojim mjestima stanovanja, nego se moraju seliti izvan svojih općina i zapošljavati u FBiH ili izvan domovine, što predstavlja mirnodopsko etničko čišćenje ovoga prostora", kazao je Salkić i zaključio:

"O stanju u ovom entitetu najbolje govore podaci da je u MUP-u RS zaposleno tek nekoliko procenata Bošnjaka, a u drugim institucijama je zastupljenost oko jedan posto ili ispod jedan posto. To govori o našim pravima, ali i mogućnostima da ta prava ostvarimo, obezbijedimo zastupljenost, a time i egzistenciju i opstanak na ovim prostorima hiljada porodica Bošnjaka i Hrvata. Politika bosanskih Srba je jasna. Ta politika je protiv povratka i ostanka Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ostaje dilema: kakva je politika drugih koji odlučuju u ovoj zemlji“.

Anadolu Agency (AA)