- Obaveza visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, jeste da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum. Visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma. Pozivi Milorada Dodika na podjelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu - započeo je Salkić te nastavio:

- Milorad Dodik je svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je ovakvim porukama direktno pozvan i dužan je da reagira i zaustavi ovakvo ponašanje, smatra Salkić, ukoliko se, dodao je, uopće osjeća visokim predstavnikom i za ovaj entitet u Bosni i Hercegovini.

- Ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rješavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. U toj borbi niko ne bi smio biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu - rekao je potpredsjednik RS-a.

Dodaje kako je institucionalna ravnopravnost, mogućnost da utičemo na proces donošenja odluka u ovom entitetu najbolji garant i odgovor Dodiku i njegovim separatistima da njihovi ciljevi o podjeli Bosne i Hercegovine neće biti ostvareni.

- Ujedinimo se u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, dostojanstva i prava onih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovdje i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – zaključio je potpredsjednik Salkić