Mislim da je rok od mjesec dana za formiranje prekratak, ali da sam rok nije ključan, on se može i produžiti, bitno je sve završiti za mjesec ili dva dana – rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su danas Principe za formiranje vlasti na državnom nivou, što je uvod u formiranje Vijeća ministara BiH. O detaljima potpisanog Sporazuma danas je tokom posjete Kantonalnom odboru SDA Tuzlanskog kantona, govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Napravljen je dobar politički okvir, koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri ili četiri godine. Tu je sadržano sve što je potrebno ovoj zemlji, integracijski procesi, prije svega EU, pa i NATO, pomoć ekonomiji, izgradnja infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije… Gospodin Dodik je tražio rok od mjesec dana, pokušat ćemo deblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH te početi s formiranjem Vijeće ministara, a paralelno i Vlade FBiH – rekao je danas u Tuzli predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On je komentirao izjavu Milorada Dodika da “sticanjem kandidatskog statusa u EU prestaje mandat OHR-a”, rekavši da to nije tačno i da je za nešto tako ključno ispunjavanje uslova pet plus dva, a da konačnu odluku donosi međunarodna zajednica, odnosno Vijeće za provedbu mira (PIC).

– Mi samo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane stabilna zemlja kojoj neće trebati OHR. Mislim da je rok od mjesec dana za formiranje prekratak, ali da sam rok nije ključan, on se može i produžiti, bitno je sve završiti za mjesec ili dva – rekao je Izetbegović.

Na pitanje o aktivaciji MAP-a i ulasku BiH u NATO, predsjednik SDA je rekao da je današnjim Sporazumom rečeno da će se nastaviti saradnja sa NATO-om u definiranom okviru.

– Dakle, nema nazad, ali to kretanje može biti intenzivanije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine. Bitno je zadržati okvir i raditi na onome što je definirano zakonom i ranijim odlukama. MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom slati planove, izvještaje i programe. Nisam optimista da će to ići brzo u narednih nekoliko godina – kaže Izetbegović.

O podjeli ministarstva na državnom nivou Izetbegović je rekao da je od ranije poznato da će bloku SDA-DF-SBB pripasti ministarstva vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta.

– Većina na novou FBiH je definirana odavno. Tu imamo insistiranje HDZ-a da se izmijeni Izborni zakon što po meni nije realno. To nismo uspjeli za 14 godina u 14 dana nećemo sigurno. tako da će tu valjati odustati od tvrdog stava u zamjenu da se to riješi, recimo, do Nove godine – zaključio je Izetbegović.