Vijesti / Izbori

Izetbegović u Odžaku: Našim oponentima je pružena ruka za saradnju u interesu BIH, ali ćemo ih prije toga pobijediti

Objavljeno: 08.09.2022. u 17:49

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prisustvovao je danas tribini Stranke demokratske akcije u Odžaku.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, podsjetio da je rahmetli Alija Izetbegović rođen u blizini Odžaka, te da mu je uvijek zadovoljstvo boraviti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, Izetbegović je podsjetio da je na početku tekućeg mandata izabrao ključne resore koji su bili presudni za odbranu BiH.
- Moramo ohrabriti građane da izađu na izbore, da glasom za SDA ojačaju kičmu bošnjačkog naroda. Ono što smo mi uspjeli uraditi i što radimo e mogu nastaviti drugi. Sve buduće izazove jedino može savladati stranka koja posjeduje iskustvo, reference i znanje, a to je SDA – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na posljednje pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, naglasivši da ne postoje pritisci zbog kojih bi pristao na zahtjeve koji su štetni po državu BiH.

- Ja se jedino plašim vama pogledati u oči, ljudima koji vole ovu zemlju, i ne bih se usudio izaći pred vas i reći da sam popustio negdje gdje nisam trebao – poručio je Izetbegović.

Bošnjacima se, dodao je, ne može naređivati, ne može im se prijetiti i na Bošnjake se ne može vršiti pritisak. Izetbegović je, govoreći o političkim oponentima, istaknuo da je svima pružena ruka za saradnju u interesu države BiH, ali da će ih SDA prethodno morati sve pobijediti.

- Ne smiju lične ambicije biti ispred interesa države. SDA ih poziva i pruža ruke. Mi, koji smo bili izloženi njihovim napadima, pružamo ruku. Ne smiju nadjačati destrukcije, ne smije nadjačati izdaja. Protiv nas se vodi specijalni rat. Nije slučajno da su Bošnjaci napravili najviše stranaka po glavi stanovnika. Bođnjaci moraju to prozrijeti, moraju to shvatiti i moraju se okupiti oko SDA – kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na rezultate rada kadrova SDA u proteklom mandatu, a naročito Vlade FBiH.

- Nema nijedan segment u kojem nismo napravili solidan iskorak, uprkos teretima koje smo nosili. Na tome čestitam Vladi FBiH. SDA je imala odgovor na svaki problem sa kojim su se BiH i narod suočili. I imat ćemo svaki put odgovor – poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Posavskog kantona Sejad Delić, predsjednik Općinskog odbora SDA Odžak Anes Osmanović, te predsjednica Asocijacije mladih SDA Posavskog kantona i kandidatkinja SDA za Skupštinu Posavskog kantona Sabina Beširović.