Sramnom dodjelom priznanja koje nosi ime grada heroja, aktuelna vlast u KS uspjela je preduhitriti velikosrspke ideologe i propagandiste, koji su Trompovu htjeli odlikovati za njen doprinos u poricanju odgovornosti Srbije za najteži od svih zločina.

Sarajevska vlast, inače sklona nasrtajima na kulturu sjećanja i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nevenki Tromp je, po njenom vlastitom priznanju, dala mikrofon, koji ona koristi za neistinite, nedobronamjerne i zbunjujuće tvrdnje. Podmećući Nevenku Tromp bh. javnosti, vlast u KS brigu o istini, pravdi i satisfakciji žrtava genocida želi prepustiti bjelosvjetskim reketašima, revizionistima i negatorima. Nevenka Tromp nije pravnik, magistrirala je rusku književnost, a historija njenog služenja agresorima na Bosnu i Hercegovinu duga je i poznata. Nikada se nije ogradila od koautorstva u spornom izvještaju koji je hvalio Vojislav Šešelj. Za to nema ni potrebe, jer Trompova ima samostalne autorske radove u kojima agresiju na Bosnu i Hercegovinu naziva građanskim ratom. Nevenka Tromp je lažni dušebrižnik i kukavičje jaje, koje nam podmeću oni koje i njihovi koalicioni partneri zovu izdajnicima – navode iz Asocijacije mladih SDA.

Poručuju da pažnja javnosti mora ostati na vjerodostojnim istraživačima i dokazanim borcima za istinu o genocidu nad Bošnjacima.

Taj pogled u našu bolnu i tragičnu prošlost mora ostati iznad dnevnopolitičkih ciljeva, onako kako volju žrtava genocida i majki Srebrenice mora da poštuje svako onaj ko želi dobro ovog zemlji! To je linija ispod koje se ne ide, prepreka o koju će se brzo spotaknuti sarajevski populisti – dodaju iz Asocijacije mladih SDA.

HAYAT