Žene Stranke demokratske akcije (SDA) uputile su čestitku novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris. 

  

Poštovana potpredsjednice Harris, upućujemo vam iskrene čestitke povodom pobjede na nedavno održanim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Činjenica da ste prva žena u historiji koja je došla na ovu vosoku poziciju šalje izuzetno važnu poruku, kada je u pitanju globalna težnja ka ravnopravnosti spolova. 

  

Vaša dugogodišnja  uporna borba, najprije na poziciji javne tužiteljice, a zatim i članice Senata SAD-a, predstavlja inspiraciju ženama ne samo u SAD-u, već i širom svijeta, te pokazuje da se uporan trud, poštenje i znanje u konačnici isplate.   

  

Ovi izbori imali su i ogroman moralno-simbolički značaj. Činjenica da su građani SAD dali podršku kandidatima koji su zagovarali toleranciju, međusobno poštovanje, zajedništvo i solidarnost predstavlja poruku čitavom svijetu, a naročito mlađim generacijama. Kao što je dobro primijetio jedan od komentatora ovih izbora u SAD-u, nakon Vaše pobjede i pobjede predsjednika Joea Bidena daleko je lakše roditeljima širom svijeta da svojoj djeci govore da istinske ljudske vrijednosti  vrijede, te nisu prepreka već prednost pri ostvarenju težnji i ciljeva. 

  

Uvjereni smo da ćete ostvariti najbolje moguće rezultate radeći zajedno sa predsjednikom Bidenom, čovjekom sa jedinstvenim osjećajem za pravdu, što je pokazao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada, za razliku od mnogih drugih nije pristao da sjedi skrštenih ruku, već je stao u zaštitu žrtava, između ostalog i žena koje su bile žrtve masovnih i sistemskih silovanja. 

 

Uvjereni smo da će administracija čiji ćete dio biti intenzivno podržavati jačanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kako bismo nastavili težiti idealima ravnopravnosti, zaštite ljudskih prava i demokratije.