Vijesti / Novosti

Žene SDA: Obilježen Svjetski dan dijabetesa

Objavljeno: 15.11.2021. u 12:44

Povodom obilježavanja 14.Novembra, Svjetskog dana dijabetesa, Organizacija Žene SDA Centar je u Sarajevu upriličila predavanje na temu, “Unaprijeđenje kvalitete života djece oboljele od dijabetesa".

Skup je održan u formi radionice.

Centralnu prezentaciju na ovu temu predstavila je prof.dr. Snježa Hasanbegović, a učešće u diskusiji uzeli su roditelji djece oboljele od dijabetesa , predstavnice Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo i Udruženja Dijabetičara Djece i Omladine Kantona Sarajevo, kao i predsjednica Organizacije Žene SDA BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prof. dr. Kenela Zuko, koja je i uputila inicijativu za uvrštavanje senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i mlade do 18 godina i studente do navršene 26. godine života, a koji su oboljeli dijabetesa tip 1, na Listu ortopedskih pomagala u FBiH.

Skup je moderirala dr.mr.sci.med. Elvira Hasanbegovic, a prisutnima se obratila i direktorica Instituta za naučno-istraživački rad KCUS-a prof. dr. Enra Suljić.

Svojim prisustvom skup je podržao i predsjednik OO SDA Centar Ahmed Čorbo Radionica je poslužila da se još jednom podcrta važnost prevencije dijabetesa i njegovo pravilno tretiranje u vremenu snažnog rasta rizikofaktora.

Na kraju predavanja, impresionirani i insprisani hrabrošću i pozitivnom energijom naših gostiju iskazali smo iskreno divljenje i pružili ruku prijateljstva i podrške u njihovoj borbi.