Vijesti / Novosti

Žene AK Partije i SDA na tribini ‘Žena stub porodice i pokretač društva’

Objavljeno: 18.09.2021. u 16:41

Delegacija Žena Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Istanbul, koje borave u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, bile su danas gošće tribine “Žena stub porodice i pokretač društva" koju su u njihovu čast u Sarajevu organizirale Žene Stranke demokratske akcije (SDA).

Tursku delegaciju predvodila je predsjednica Žena AK Partije Istanbul Rabia Ilhan, a na tribini su se obratile i potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Sebija Izetbegović, potpredsjednica SDA Melika Mahmutbegović te predsjednica organizacije Žene SDA Kenela Zuko.

Na tribini je naglašena tradicionalna nezamjenjiva uloga žene kao majke i stuba porodice koja i dalje odolijeva svim izazovima modernoga doba. Istaknuto je da je tek jedan od tih izazova i lažna dihotomna dilema koja ulogu žene vidi u oprečnom društvenom i profesionalnom angažmanu.

- Smatramo da takve teze možemo demantirati svojim djelima, nesebičnim zalaganjem, energijom, obrazovanjem, znanjem i kompetencijama. Vjerujemo da žena utemeljena u tradicionalnim vrijednostima i odana univerzalnim etičkim načelima, koja baštini i naše religijsko izučavanje, koristeći sva pozitivna postignuća modernosti, obrazujući se i radeći, može sačuvati i ulogu majke i stuba porodice, a istovremeno, svojim znanjima, vještinama, sviješću i snažnom voljom biti istinski pokretač društvenog napretka u svim oblastima – rečeno je na tribini.

Sagovonice su se suglasile da ženske i majčinska emocija za odgovornu savremenu ženu nisu prepreka, već dodatna motivacija i snaga za sudjelovanje i upravljanje procesima u društvu te da o tome svjedoči i njihova masovna uključenost u društvene i političke aktivnosti, u akademski i kulturni život.

Smatraju da to potvrđuje i niz primjera žena koje su istodobno sačuvali čvrste temelje porodice, kao i danas najvažnije ćelije ljudskoga društva, ali i postigle vrhunske rezultate u struci i u upravljačkim strukturama.

- Mi, žene Bosne, žene Bošnjakinje, svoj položaj na mjestu susretanja velikih civilizacija smatramo našom prednošću. Ta činjenica nam, između ostalog, omogućuje da se jednako nadahnjujemo bogatom duhovnom i kulturnom tradicijom i koristimo sva postignuća moderne civilizacije Zapada – zaključeno je na tribini.

Delegacije žena AK partije i SDA posjetile su danas Šehidsko mezarje “Kovači” te Fondaciju ,,Alija Izetbegović", a za sutra planirano je da obiđu Park prirode “Vrelo Bosne”, Fondaciju “Osmanije” te Internacionalni Univerzitet u Sarajevu.