1. Predsjedništvo SDA pozdravlja presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića, kojom se traži uvođenje jedne izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ova presuda, uz ranije donesene presude Evropskog suda za ljudska prava, mora biti temelj svih budućih razgovora o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, a bilo kakva rješenja koja su u suprotnosti sa suštinom ovih presuda ili kojima se njihova provedba dodatno otežava su neprihvatljiva.

2. Predsjedništvo SDA oštro osuđuje dosadašnju popustljivu politiku stranaka tzv. „Trojke“ prema SNSD-u i HDZ-u BiH, koja se ogleda u prepuštanju važnih institucija poput Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za lijekove BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, BHANSA-e, JP Autoceste FBiH i Fonda za zaštitu okoliša, te predaji cjelokupnog sigurnosnog i finansijskog sektora Bosne i Hercegovine na upravljanje SNSD-u.

Pozivamo stranke „Trojke“ da prestanu sa trgovanjem interesima države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda u zamjenu za ostanak na vlasti.

3. Predsjedništvo SDA ističe neophodnost temeljite reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije i s ciljem jačanja vladavine prava.

Usvajanje zakonskih rješenja kojima se ne ispunjavaju uvjeti Evropske komisije i koji predstavljaju korak nazad u odnosu na postojeće stanje, što je slučaj sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Nacrtom zakona o sudovima BiH, nanosi ogromnu štetu nastojanjima da se unaprijedi stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Svaki građanin Bosne i Hercegovine mora uživati jednak tretman pred pravosuđem, što danas nije slučaj. Potvrđuje to privilegirani status predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji još uvijek nije procesuiran i sankcionisan zbog niza antiustavnih i protuzakonitih aktivnosti, ali potvrđuju to i politički motivisani progoni pripadnika Armije RBiH s ciljem pokušaja promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini.

Od posebnog je značaja očuvanje nepristrasnosti, nezavisnosti i profesionalnosti Ustavnog suda BiH i bilo kakvi prijedlozi uklanjanja sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i uvođenja etničkog principa u odlučivanju moraju biti odbačeni. Jednako tako, izbor sudija Ustavnog suda BiH mora biti zasnovan na stručnosti, a ne političkim potrebama i koalicionim dogovorima.

4. Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim agresivan odnos zvaničnika stranaka „Trojke“ prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, medijima, medijskim radnicima i predstavnicima bošnjačkog naroda koji iznose kritičke stavove prema postupcima aktuelne vlasti.

Umjesto napada, pritisaka i uvreda na račun vjerskih i političkih predstavnika Bošnjaka, medija, medijskih radnika i slobodnomislećih građana, zvaničnici „Trojke“ bi trebali zauzeti čvršće stavove prema političkim partnerima koji napadaju ustavnopravni poredak BiH, vrijeđaju Bošnjake i psuju genocid u Srebrenici.

5. Predsjedništvo SDA oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS, koji su eskalirali u posljednjim mjesecima.

Pozivamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno pokaže da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za entitet FBiH, te da iskoristi svoje ovlasti i hitno donese mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS. Aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS je baziran na protivustavnom nacionalnom debalansu u institucijama ovog entiteta, a naročito u sigurnosnom sektoru, te je Visoki predstavnik dužan da reaguje u skladu sa svojim mandatom.

6. Predsjedništvo SDA poziva na hitno usvajanje mjera koje će prevenirati i spriječiti porodično, rodno zasnovano, vršnjačko i svako drugo nasilje.

Insistiramo na izmjenama Krivičnog zakona BiH, Krivičnog zakona FBiH i ostalih zakonskih odredbi i propisa kojima će se postrožiti sankcije za prekršitelje.

7. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš. Iako im je prethodna vlada osigurala otpornost ekonomije, te ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća koja pozitivno posluju i spreman niz reformskih zakonskih rješenja, nametnuta Vlada je skoro isključivo posvećena imenovanjima vlastitih kadrova, često potpuno nestručnih. Jedini rezultat je usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata i seta energentskih zakona, koje je im je ranije pripremila Vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić, s tim da su energetske zakone unazadili amandmanima HDZ-a koji su prethodnoj vladi bili neprihvatljivi. 

Predsjedništvo SDA poziva Vladu FBiH i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da hitno u parlamentarnu proceduru vrate set fiskalnih zakona i Zakon o minimalnoj plaći, koje je ranije pripremila prethodna Vlada, a kojima je predviđeno smanjenje doprinosa i povećanje plaća.

Usvajanje ovih zakonskih rješenja ključno je za nastavak ekonomskog razvoja FBiH i poboljšanja statusa radnika i povećanje njihovih primanja.

8. Predsjedništvo SDA upozorava vlast u Kantonu Sarajevo da se ne smije poigravati statusom bosanskog jezika u obrazovnom sistemu. Neprihvatljivi su bilo kakvi zamjenski nazivi za bosanski jezik u nastavnom planu i programu osnovnih škola. Nedopustivo je da se pojavi bilo kakva dilema o nazivu bosanskog jezika, a kamoli da se on ukida kao predmet.

9. Predsjedništvo SDA na 28. godišnjicu masakra na Markalama, koji je predstavljao kulminaciju četverogodišnje opsade Sarajeva, ističe važnost jačanja institucija države Bosne i Hercegovine i odbrambenih kapaciteta bosanskohercegovačkih institucija i patriota kao prevencije od bilo kakvih novih pokušaja ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te života, zdravlja i imovine građana.

Članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, a naročito jačanje i modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, moraju biti prioritetni ciljevi.