1. Predsjedništvo SDA konstatuje da je Bosna i Hercegovina  u proteklih 26 godina prošla dug i zahtjevan put političke i ekonomske stabilizacije i izgradnje modernog, demokratskog i prosperitetnog društva. Nažalost, taj put je u posljednjih 15 godina usporavan i otežavan konfliktnim politikama koje je kroz svoja programska dokumenta proklamovao, a zatim i implementirao SNSD. Da nije bilo ovakvog pristupa i ovakvih politika, Bosna i Hercegovina bi do danas već bila dijelom modernih asocijacija, koje bi joj garantovale stabilnost i prosperitet, građani BiH bi živjeli bez tenzija, životni standard, plaće i penzije bi bile značajno veće, mladi ljudi bi u daleko većem broju dobili šansu za zaposlenjem u BiH. Najnovije odluke SNSD-a prijete da BiH odvedu u nekontroliranom smjeru, da ugroze stabilnost i mir u zemlji, da nanesu nemjerljive štete bh. ekonomiji i uvedu narode i građane u novi krug neizvjesnosti i nesreće.

2. Predsjedništvo SDA poziva sve odgovorne političke faktore u entitetu RS, da se vrate svojoj demokratskoj tradiciji, da odustanu od puta  kojim je ranije koračao Karadžić, a danas Dodik, te da na vrijeme zaustave procese koji mogu koji mogu dovesti do destabilizacije i ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji. Secesionistička politika SNSD-a  prijeti ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i stabilnosti i mira u zemlji. Ne postoji mogućnost jednostranog poništavanja ranije donesenih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojenih konsenzusom političkih stranaka iz oba bh. entiteta. Niži organi vlasti ne mogu svoju volju nametati institucijama Bosne i Hercegovine, niti poništavati njihove odluke.

3. Predsjedništvo SDA poziva Visokog predstavnika međunarodne zajednice da poduzme sve neophodne radnje i izvršava obaveze u okviru svog mandata. Pozivamo i države garante da odlučno reagiraju kako bi se spriječilo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i potencijalni nasrtaji na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Svaka neodlučnost u tom pogledu samo dodatno ohrabruje secesionističke politike i može dovesti do destabilizacije BiH, ali i cijele regije.

4. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ostalih ratnih zločina, Predsjedništvo SDA zadužuje ovlaštene podnosioce da upute apaleciju Ustavnom sudu BiH u smislu povrede Ustava BiH u vezi sa ukazima predsjednice RS i usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se obustavlja primjena zakona Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta RS.

5. Predsjedništvo SDA traži od Tužilaštva BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskom obavezom, odlučno i bez odlaganja reagira na svaki pokušaj nasrtaja na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

6. Predsjedništvo SDA poziva Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da hitno usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Uz smanjenje ukupnih doprinosa, te niz drugih pozitivnih efekata, usvajanje tih zakonskih rješenja omogućit će Vladi FBiH donošenje nove uredbe o najnižoj plaći. Trenutno najniža plaća od 406 KM je nedopustivo niska i mora se hitno povećati. Smatramo da ekonomski rast FBiH i trenutno stanje omogućava Vladi FBiH da uredbom odredi najnižu plaću u iznosu od 700 KM.Usvajanjem Zakona o doprinosima i pratećih zakona stvorit će se ključne pretpostavke za poboljšanje statusa radnika, ali i poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u FBiH.

7. Predsjedništvo SDA daje punu podršku inicijativi da se 1,5 posto budžeta Federacije BiH posebnim zakonom usmjeri na dovršetak implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici SDA u Vladi i Parlamentu F BiH zaduženi su da pripreme zakonski okvir i konkretne programe za realizaciju ove inicijative.

8. Predsjedništvo SDA pozdravlja i pruža podršku zajedničkom nastupu probosanskih stranaka na općim izborima 2022. u cilju poboljšanja izbornog rezultata i jačanja političkog utjecaja u ostvarivanju prava i interesa povratnika u entitet RS.

9. Predsjedništvo SDA insistira da se u cjelosti provedu zaključci Zajedničke komisije u vezi sa trasom dionice autoputa u području Kozarca, kako bi se zaštitili prava i imovina Bošnjaka povratnika na ovo područje.