Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je u našem političkom magazinu Pečat da BiH neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska.

– U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO – rekao je Izetbegović.

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

– Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa /liderom HDZ-a Draganom/ Čovićem i /liderom SNSD-a Miloradom/ Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati – istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Savjeta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

– Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam šta će biti za 10 godina… – istakao je on.

Izetbegović je poručio da Savjet ministara neće biti formiran bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske.

Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

– Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih – rekao je on.

Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donijela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

– Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta – naveo je on.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već “entitet RS”.

– Ne volim da se dio BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu – rekao je Izetbegović u Pečatu.

RTRS