Riječ je o temi koja je bolna za svakoga kome je stalo do istine, pogotovo onima koji su istinu na svojoj koži osjetili. Ipak, o reviziji presude govori baš svako, čak i oni koji su o Bosni i Hercegovini prema ocjeni žrtava srbijanske agresije odavno morali ušutiti. Šta je istina o reviziji, u našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a govorio je sudionik tog procesa Dževad Mahmutović, doktor pravnih nauka, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli i zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Mahmutović je kazao da u timu nije bio imenovan od strane tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nego je na osnovu zvanja doktora nauka bio angažovan u timu za reviziju tužbe protiv Srbije.

Koordinirao sam između pravnog tima i kabineta predsjednika Izetbegovića. Pravni tim je formiran 2016. godine na Institutu za istraživanje ratnih zločina. Sakib Softić je bio agent uz tehničku podršku na Institutu gdje smo i radili. Imali smo dva tima. Jedan je bio sastavljen od bh. stručnjaka; Sakiba Softića, Rasima Muratovića, Asima Crnalića, Kasima Trnke, Amora Mašovića, Vasvije Vidović – objašnjava Mahmutović.

Dodao je kako je za vrijeme pripreme revizije održano preko 10 sastanaka domaćeg, pravnog tima, ali imajući u vidu situaciju, sastanci su se održavali pod dozom tajnosti.  

Da bismo došli do kredibilne apelacije, u čitav proces je bio uključen i međunarodni tim, koji je u aprilu 2016. godine došao u Sarajevo na čelo sa prof. dr. Davidom Schefferom, koji je ostao je s nama do kraja. U timu su bili još Fon Bisen advokat iz Holandije, koji je bio agent u prvom postupku, kredibilan čovjek. Alen Pile, čovjek koji je predavao na preko 60 Univerziteta u svijetu kada je u pitanju međunarodno pravo. Zatim, tu je bio i prof. Palcceti iz Italije, koji je bio profesor međunarodnog prava i savjetnik u vladi Italije. Scheffer je bio prvi ambasador SAD-a za pitanje ratnih zločina, ali i savjetnik Madeleine Albright – navodi Mahmutović.

Mahmutović je kazao kako revizija nije uspjela isključivo zbog odluke Predsjedništva.

Sve dezinformacije koje se pominju posljednih dana u medijima su političke naravi, želi se doći do jeftinih političkih poena. Uz sve to, predizborno je vrijeme. Čujem u najavama da će se neki baviti tom stvari u skorije vrijeme, pa će se održavati i posebne sjednice skupština. Ti ljudi nemaju pojma šta je revizija, ne znam o čemu će raspravljati, vjerovatno o Bakiru Izetbegoviću i SDA. Oni koji su danas najglasniji u napadima na Bakira Izetbegovića su se tada pridružili nama, rekli da nas podržavaju, slali pisma podrške, a danas imate niz pitanja o tome da li smo trebali ovako ili onako. Uradili smo najbolje što smo mogli i ponosan sam što sam bio dio tima koji je ovo radio – naglasio je Mahmutović. 
 
Osvrnuo se i na Međunarodni sud, kazavši da njegove odluke nisu odluke poput običnih sudova, na osnovu činjenica, nego on donosi odluke koje se temelje na uspostavljanju mira u svijetu, pa često takve odluke bivaju i političke.

Od forimiranja Međunarodnog suda pravde, pa do danas imate četiri revizije. Prije našeg postupka bile su dvije, u toku našeg je bila jedna revizija i poslije našeg je bila još jedna odluka. Sve revizije su završene, tri su odbijene, a četvrta je bila između Malezije i Šri Lanke, ali su se te zemlje dogovorile prije odluke Međunarodnog suda. Ono što hoću da vam kažem jeste da teško da može proći ijedna revizija, imajući u vidu da Međunarodni sud donosi odluke kako bi sačuvao mir u svijetu, to jest, političke – tvrdi Mahmutović.

Na pitanje da li bi se išta promijenilo da je ambasadorica BiH u Nizozemskoj odbila poslušnost tadašnjeg ministra vanjskih poslova Igora Crnadka i da je podnijela zahtjev za reviziju, Mahmutović je istakao da takav potez ne bi ništa promijenio, imajući u vidu da bi Sud ponovo tražio od Predsjedništva odluku o pokretanju revizije.

Nevenka Tromp ima lične interese, zašto radi te stvari i zašto ubacuje smutnju, još uvijek nije poznato. Razlozi će izaći na vidjelo vremenom, vidjet ćemo šta će ‘Trojka’ i oni koji napadaju Bakira Izetbegovića uraditi. Da je kojim slučajem ambasadorica BiH u Nizozemskoj prodnijela zahtjev za reviziju i da je Predsjedništvo donijelo odluku o pokretanju revizije, onda bi imali stvari u svojim rukama. Sjećam se dobro da mi je tada predsjednik Izetbegović kazao da će on ići u ovo, čak i ako bi to značilo kraj njegove političke karijere – rekao je Mahmutović u ‘7 Plus’.

(M. Sultanović)
HAYAT