Centralni izborni skup SDA u organizaciji Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo održan je sinoć u dvorani “Ramiz Salčin”. U prepunoj sali su predstavljeni kandidati stranke za Opće izbore na svim nivoima.

Šefik Džaferović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, obratio se sinoć na centralnom skupu Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

Džaferović je dio svoga govora posvetio stanju u kojem žive bošnjački povratnici u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Podsjetio je da je u prošlom mandatu usvojen Zakon o prebivalištu kojim je nanesena šteta povratnicima te da se SDA zajedno sa udruženjima povratnika i nekim nevladinim organizacijama strogo tome protivila.

Džaferović: Put ove zemlje nije segregacija

-Pitao sam ih zašto su to učinili, zašto su otežali povratnicima, ali nisu mi dali odgovor. Povratničke zajednice su vitalni interes našega naroda -kazao je Džaferović.

U svom je govoru pozvao da “narod ne glasa ni za one koji su optužili Bošnjake i Aliju Izetbegovića da su krivi za početak rata u BiH” te naglasio da je “Alija je naš uzor i naš učitelj”.

-Primjetio sam da narod razumije šta se dešava. Narod zna da je SDA snaga i kičma ovoga naroda, da je SDA odbranila državu, da je u ovom mandatu pokrenula euroatlantske integracije-kazao je Džaferović.

Dodao je kako nema govora o trećim entitetima ili otcjepljenju bilo kojeg dijela naše zemlje, umjesto toga, put ove zemlje je unutrašnja reintegracija i integracija u EU i NATO. Prema njegovim riječima, kada god su drugi bili na vlasti napravili su štetu.

Džaferović je međunarodnoj zajednici poručio da mi hoćemo u EU i NATO. Susjedima je poručio da poštuju Bosnu i Hercegovinu, da zaključe ugovore o granici sa BiH, jer moraju biti svjesni da neće biti razmjene teritorija. Poruka onima koji prave smutnju u BiH je da, “ni jedan pedalj ove zemlje nikad niko neće uzeti, ali ako ovako nastave negirati državu BiH, nestat će entiteta”.

-Poruka svima onima koji žele dobro ovoj zemlji sadržana je u misiji rahmetli Alije Izetbegovića, on se borio za cjelovitu, nezavisnu državu BiH, državu ravnopravnih naroda. Put ove zemlje nije segregacija, nije dominacija, put je ravnopravnost svakog čovjeka na svakom pedlju. Za to se borio rahmetli Alija. Vidio sam mnogo mladih ljudi, čestitih i pametnih, oni su dokaz da se nikad nećemo umoriti u borbi za državu u kojoj će svakom čovjeku biti komotno ma gdje da živi – kazao je Džaferović.

Hadžija, stilista i budžetlija

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i kandidatkinja ove stranke za Federalni parlament, obratila se sinoć zahvalivši Općinskoj organizaciji SDA Novog Grada, njenom predsjedniku Husi Ćesiru i svim građanima te općine na ukazanom povjerenju koje su joj iskazali u dosadašnjem radu, ali i na ogromnoj časti, kako je kazala, koja joj je iz te stranačke organizacije ukazana nominacijom za člana Predsjedništva BiH.

-Dok sam bila meta ovoga što nas gleda s kula i tornjeva, vi ste mi dali podršku da budem čak kandidat za člana Predsjedništva. Hvala vam na ukazanoj časti. Cijelog svog života, cijelim svojim bićem sam osoba koja pripada SDA. To je jedina partija u kojoj sam bila otkako je napravljena. Ja sam ponosna Bošnjakinja. Kažu da su Bošnjaci merhametli, da su Bosanci i Hercegovci merhametli, ja ne moram biti merhametli, ja sam rođena u Podgorici, pa neću ostati dužna nikome ko god me je “čvoknuo”. Prije ili kasnije ću im to vratiti. Mnogima je ova stranka pomagala. Meni je pomogla da dođem na čelo Kliničkog centra, a ja sam pomogla našim bolesnicima da ponovo imaju dostojanstvo i dostojnu uslugu. Pomogla sam mladim ljudima da se zaposle i da vide da se isplati biti čestit i vrijeden. Pomogla sam zdravstvenim radnicima da ponovo imaju dostojanstvo na poslu. Svi su spominjali ove koji su od nas otpali. Ja ih ne bih spominjala, ali oni mene često spominju i mnogo se bave sa mnom, pa ću ih se sjetiti ovom prilikom – rekla je Izetbegović, a potom je objasnila o kome se radi i dodala kako je “stalno pitaju zašto toliko navija za Šefika Džaferovića”.

-Džaferović je čestit čovjek. Samo ću reći da on cijelm svojim životom, onakav kakv je bio, zaista zaslužuje da nas predstavlja u Predsjedništvu. On je jedini koji zaista treba da uđe u Predsjedništvo BiH. A za koga bih drugog bila? Za onog visokog, rumenog, što je na budžetu cijeloga života, što je zarad fotelje, izglasao Zakon o prebivalištu i otežao život našim povratnicima. Ne za njega sigurno. Za ovog što glumi mog stilistu? Što ima kule i tornjeve, i jahte i vile, i dvoreve, a glumi moga stilistu, broji moje tašne i cipele. Pa on ne bi znao prepozbnati pravu tašnu, vjerujte mi, ni da ga u glavu pogodi. Ne za njega! Ili možda da navijam za ovoga što je, kao hadžija, a trača tuđe žene. Hadžija mora znati da se tuđa žena ne smije ni gledati ni spominjati! Samo svoju ženu smije zvati nadimkom, mene ne! Dakle, samo SDA. Mi smo najbolji i to smo svojim djelima pokazali. Borimo se istinom. Sve ovo što sam rekla je sušta istina. KCUS je dokazao i pokazao da u BiH može mnogo bolje, da možemo od 100 miliona duga za dvije i po godine vratiti 83. Vjerujte samo takvim ljudima. Dajte svoj glas časnim predstavnicima SDA. Uprkos nekim slabostima, mi smo ipak najbolji – rekla je Izetbegović.