Stranka demokratske akcije (SDA) večeras je u sarajevskoj Zetri održala završni predizborni skup uoči Općih izbora 7. oktobra. Kompletan snimak skupa možete pogledati na našem portalu
U prepunoj Zetri večeras su se članovima i simpatizerima stranke obratili Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i Ramiz Salkić, kandidat za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Nosioci lista SDA za sve nivoe vlasti predstavljeni su večeras u Zetri, uz aplauze prisutnih u dvorani.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poručio da za dva dana slijedi velika pobjeda SDA i njegova pobjeda za člana Predsjedništva BiH.
– Obišao sam cijelu BiH. Obišao sam i onaj dio u kojem ne mogu za mene glasati. Naš narod živi u cijeloj BiH. Moj narod su svi ljudi koji vole i poštuju državu BiH – kazao je Džaferović.
Pomoć povratnicima je, dodao je, prioritet SDA, a njihova ravnopravnost na svakom pedlju države je od vitalnog interesa. Podsjetio je da su u proteklom mandatu ostvareni veliki pomaci
– Deblokirali smo evropski i NATO put te pokrenuli ekonomske reforme. Imali smo u tome snažne opstrukcije. Gospodine Dodik, nikada nećeš otcijepiti ni pedalj BiH. Pozivam te da poštuješ prava Bošnjaka u entitetu RS jer jedino tako možeš da sačuvaš entitet RS. Gospodine Čoviću, Bošnjaci i Hrvati žive zajedno u cijeloj BiH. Ne traži dodatne etničke podjele. To se ne isplati i nije u interesu hrvatskog naroda – poručio je Džaferović.
Upozorio je također na odnos opozocije u proteklom mandatu, koji je ocijenio kao nekonstruktivan.

– Kada god su bili na vlasti, pravili su problem ovoj zemlji. Nikada im nemojte zaboraviti Zakon o prebivalištu. U crno su zavili povratnike. Nikad im nemojte dati glas – kazao je Džaferović.

Govoreći o njegovoj konkurenciji za Predsjedništvo BiH, kazao je da se radi o smutljivcu i populisti koji ne zaslužuju da vode ovu državu.

– Ovo je jedna dobra, lijepa, bogata zemlja. Ovo je zemlja čiji je put reintegracija, integracija u EU. Ovo je zemlja koja ne može da tri dominaciju, diskriminaciju, segregaciju i nikakve dodatne podjele – kazao je Džaferović.
Silama koje nasrću na BiH je poslao poruku koju je davno izrekao rahmetli Alija Izetbegović.

– Oni će se umoriti. Mi se nećemo umoriti – kazao je Džaferović.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je predstojeće izbore ocijenio kao najvažnije nakon Dejtona. Podsjetio je na održane skupove BiH, koji su, kako je kazao, pokazali da se narod budi i da je narod svjestan da je BiH na historijskoj raskrsnici.

– Ovih dana se BiH zazelenila. To svjedoči da slijedi pobjeda. Božijom voljom i izborom našeg naroda. Ali ne bilo kakva pobjeda. Potrebna nam je velika pobjeda jer nam slijedi velika borba – poručio je Izetbegović.
Podsjetio je na procese kojima je SDA upravljala u posljednjim decenijama, ali i u posljednjem mandatu. U tom je kontekstu spomenuo opstrukcije sa kojima se vlast predvođena SDA suočavala u tom periodu.
– U želji da nanesu štetu SDA, nanosili su štetu BiH. Ogriješili su se o svoju zemlju i svoj narod. Uzeli su nam tri godine života i napretka. Svi su to radili. I pozicija i opozicija. Svi, osim SDA. Ali nisu uspjeli – kazao je Izetbegović.
Izetbegović je podsjetio da su ga nazivali ratnim huškačem jer je pomagao jačanje namjenske industrije.
– Srbija i Hrvatske troše milijarde eura, a nama bi da zabrane proizvodnju puški. Proizvodit ćemo mi sve što nam treba. Sedmog oktobra izađite na izbore. Zaokružite SDA i njene kandidati, a prije svega našeg Šefika Džaferovića – poručio je Izetbegović.
Zahvalio se i čestitao supruzi Sebiji Izetbegović na uspjesima postignutim u proteklom mandatu na KCUS-u. Sve žene je pozvao da se aktivnije uključe u političko djelovanje te da glasaju na predstojećim Općim izborima.
– Suviše je onih koji destabiliziraju, koji koče, koji zaustavljaju izgradnju i koji svojim sebičnim ponašanjem tjeraju mlade iz BiH. Prepoznajte kočničare. Kaznite ih. Ne dajte im vlast. Ojačajte lidersku stranku, SDA – izjavio je predsjednik SDA.
Podsjetio je da je na prošlim izborima tražio 300.000 glasova za 100.000 radnih mjesta u deset godina te da je to obećanje ispunjavano duplo brže u proteklom periodu.
– Moramo ovaj put povisiti ulog. Tražim od glasača 350.000 glasova i garantujem vam da ćemo napraviti napredak kakav do sada nije viđen u BiH. Ubrzat ćemo reforme, ojačati ekonomiju, od BiH napraviti najveće gradilište u regionu. Svake godine ćemo kreirati 20.000 novih radnih mjesta u realnom sektoru – poručio je Izetbegović.
Odgovorio je i na prozivke predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i optužbe da snosi odgovornost za neuspjeh zahtjeva za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije te mu je postavio dva pitanja.
– Nek odgovori sutra, ja ću mu platiti penale i kazne. Prvo, Nermine, zašto ste ti i SDP zaštitili kladioničarski lobi? Šta si, Nermine, dobili zauzvrat? Drugo pitanje. Zašto si se prije pola godine tajno, mimo očiju javnosti, u Banjoj Luci sreo sa Miloradom Dodikom? Šta ti je obećao? – pitao je Izetbegović.
Miloradu Dodiku je poručio da ne vodi narod u sukobe te je spomenuo njegov odnos prema osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji danas trune u ćeliji u Hagu.
– U njoj televizija, wc šolja i odlikovanje koje mu je poslao Milorad Dodik – dodao je.
Za Fahrudina Radončića je rekao da je izdao predsjednika Aliju Izetbegovića, kojeg je hvalio, a zatim izdao.
Prošle godine je rahmetli Aliju optužio da je htio podijeliti BiH i da je bošnjačka mafija kriva za početak rata. Tada je dobio čestitku Krajišnika, Dodika, Plavšićke i pametnom dosta. On ponižava Bošnjake, njihovu pamet, njihovu memoriju. Misli se poigravati sa ovim narodom. Izdao je Bosnu i Bošnjake. To se ne prašta. Nikada nije došao u Potočare, Kovače, nikada nije prešao džamijski prag, a hoće da predstavlja Bošnjake. Ne može – poručio je Izetbegović.
Bošnjake će, dodao je, predstavljati čovjek koji u sebi nosi ono najbolje od naroda kojem pripada, čovjek koji nosi zasluge za izgradnju državnih institucija, a to je Šefik Džaferović.
– Iza Šefika stoji najjača, najorganizovanija i najodlučnija stranka u BiH, SDA. Šefik Džaferović, SDA, snaga naroda i, uz Božiju pomoć, velika pobjeda – kazao je Izetbegović.
Kandidat za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić večeras je rekao da je ponosan što večeras govori u Zetri gdje svjedoči jedinstvo i snagu SDA i našeg naroda, a posebno je pozdravio one koji su na skup došli sa rijeke Drine, ali i ostalih dijelova BiH.
– Glasajte za našeg Šefika, jer on će biti predstavnik svih Bošnjaka, bez obzira gdje živjeli. Pozivam vas i da podržite koaliciju “Zajedno za BiH”, a listu za RS predvodi naš Edin Ramić. To je čestit i marljiv čovjek. To je koalicija probosanskih stranaka SDA, SBiH i BPS. Nasuprot nas je neki Evropski blok, njih predvodi neki Vojin Mitrović. Mi znamo gdje je Edin Ramić bio, u Prvoj muslimanskoj podrinjskoj brigadi, a ne znamo gdje je Vojin bio, nije na našoj strani sigurno – rekao je Salkić.
On je naglasio da su u RS-u ognjišta, imanja i šehitluci i da niko nikada ne smije odustati od tog dijela BiH.
– SDA mora pobijediti na prostoru entiteta RS. Mi tamo imamo ljude koji su spremni izdati naš narod. Imali smo iz u SDA, oni su iznevjerili vaš mandat i otišli da poljube ruku Miloradu Dodiku. Naš Adil Osmanović to neće uraditi. On predvodi Bošnjake na listi za Državni parlament – poručio je Ramiz Salkić.
U završnici skupa su svi kandidati SDA, predvođeni predsjednikom te stranke Bakirom Izetbegovićem i kandidatom za Predsjedništvo BiH Šefikom Džaferovićem, pozdravili hiljade prisutnih simpatizera te stranke, koji su odgovorili ovacijama i visoko podignutim zastavama.