Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u SAD, koji se tradicionalno održava u hotelu Hilton u glavnom gradu SAD i to uvijek prvog četvrtka u februaru. Ovogodišnji molitveni doručak održat će se 6. februara.

Svake godine, američki predsjednik se obrati javnosti na ovom skupu, kojem će i ove godine prisustvovati gosti iz više od 100 država svijeta ali i većina najviših američkih zvaničnika, uključujući brojne kongresmene i senatore SAD.

Gradonačelnik Skaka ističe da je ovo prilika da se Grad Sarajevo promovira i na najbolji način etablira na međunarodnoj sceni.

“Ovo je i priznanje za Grad Sarajevo kao instituciju i za sve ono što radimo kako bismo glavni grad BiH vratili u međunarodnim odnosima na mjesto koje mu pripada. Bit će to šansa da sa našim prijateljima iz SAD razgovaramo o situaciji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, posebno o razvojim projektima koji su pred nama. SAD su bile i ostale naš najveći saveznik i partner, i narod u Sarajevu nikada neće zaboraviti”, navodi gradonačelnik Sarajeva.

Tokom boravka u SAD, planirani su i bilateralni susreti sa američkim zvaničnicima.

“Naravno, iskoristit ćemo priliku da produbimo saradnju i otvorimo nove kanale komunikacije. Do sada smo imali vrlo važnu i dobru saradnju sa SAD, ali molitveni doručak je skup najutjecajnijih ljudi iz svih sfera života, a Grad Sarajevo ima potencijal i projekte koji mogu zainteresirati investitore i moguće partnere”, poručio je Skaka.