Saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO savezu su aktivirani. Ali, isto tako, tačno je da neće biti članstva u NATO savezu dok se o tome svi ne složimo.

Naveo je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Stranke demokratske akcije i član Kolegijuma Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović. Po starom običaju, izbjegao je direktan razgovor, već je na pitanja o, između ostalog, Mlađenu Božoviću, Senadu Bratiću, zahtjevu SNSD-a da dobije mjesto potpredsjednika FBiH i putu BiH u NATO odgovorio pismeno. Uz mišljenje iz uvodne rečenice iznio je i uvjerenje da će “stav Srba u tom smislu (puta u NATO) sazrijevati” i da će se “zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će nam donijeti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte, podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO-u”.

– Takav stav, uostalom, preovladavao je prije nekoliko godina. Ne treba se previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze. Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju, da je nastavila živjeti u prošlosti. Ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO-a  su okončani prije 25 godina. Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke – naveo je Izetbegović.

GLAS: Savjet ministara još nije do kraja konstituisan. Zapelo je kod imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića. Svojevremeno ste rekli da će za SDA biti prihvatljiv svaki kandidat koji dobije zeleno svjetlo od CIK-a i SIPA. Božović je od ovih institucija dobio prolaz. Šta je sporno?

IZETBEGOVIĆ: Nisam se pozivao na CIK niti SIPA, već na dogovor sa  SNSD-om. Imali smo dva takva sporazuma. U okviru prvog je bilo imenovanje Senada Bratića. Taj sporazum  je smjenjivanjem Bratića izigran. Drugi sporazum se odnosio na sastav Savjeta ministara, i dogovoreno je da će SNSD predložiti kandidata iz reda ostalih, da će to biti nestranački kadar, osoba sa dignitetom koja je prihvatljiva SDA. Ovaj drugi sporazum nikada nije realizovan, SNSD nas uopšte nije kontaktirao o pitanju imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice.

GLAS: Da li od stranka iz Srpske tražite kao protivuslugu za Božovićevo imenovanje vraćanje Senada Bratića na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine RS ili osim toga ima još nešto?

IZETBEGOVIĆ: Nemamo namjeru vezivati ova dva dogovora, ali tražimo da se oba zasebno ispune. Prošle godine smo se učili poštovanju vladavine zakona, i gubili dragocjeno vrijeme, nadam se da nećemo 2020. provesti učeći se poštovanju dogovora.

GLAS: Da li će SDA insistirati da Osman Mehmedagić nanovo bude imenovan na poziciju direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije?

IZETBEGOVIĆ: OBA je u proteklom mandatu uradila odličan posao. Postignuti su odlični rezultati u otklanjanju prijetnji terorizmom, zbog čega su stigle brojne pohvale naših međunarodnih partnera. Borba protiv organizovanog kriminala, naročito trgovine narkoticima, dala je veoma vidljive rezultate. OBA ima veoma dobru saradnju sa srodnim agencijama prijateljskih zemalja i zemalja u susjedstvu, tako da ne vidim razloga za dileme kada je u pitanju reimenovanje aktuelnog direktora.

GLAS: Smatrate li da će ovaj mandat proteći bez turbulencija čemu smo svjedočili u prošlom mandatu?

IZETBEGOVIĆ: Nadam se da će biti više pameti, a time i manje pokušaja jednostranog nametanja političke volje i pokušaja dominacije. Moramo se više poštovati i dogovarati. Mislim da stvari idu u tom smjeru, da će biti više operativne saradnje a manje turbulencija i nesporazuma.

GLAS: Da li bi BiH morala više da učini da odnose sa svojim susjedima Srbijom i Hrvatskom popravi i da budu bolji nego što su sada?

IZETBEGOVIĆ: Zaista ne vidim da je problem do BiH. Mi insistiramo na formiranju mješovitih komisija koje bi razmotrile otvorena pitanje sa susjednim zemljama, Hrvatska i Srbija to izbjegavaju već skoro deset godina. Kada su u pitanju ugovori o granicama, imovina firmi koja je iza rata ostala u drugim republikama, vodni resursi koji pokreću turbine centrala u susjednim državama, nigdje BiH ne pravi problem. Mi smo ti koji trpimo štetu i koji tražimo da se rješavanje otvorenih pitanja pokrene sa mrtve tačke.

GLAS: HDZ i dalje insistira na izmjenama Izbornom zakona BiH. Očekujete li da će konačno biti postignut dogovor na tom planu?

IZETBEGOVIĆ: Uložićemo iskrene napore kao i ranije, ali biće teško. Radi se naprosto o balansu dva principa, etničkog i građanskog, koji je teško sačuvati ako se pokušava mijenjati Ustav BiH. Ne bi smio prevagnuti niti jedan. Ako bi nadjačao nacionalni princip, kako to očekuje HDZ, onemogućila bi se implementacija niza presuda evropskog Suda za ljudska prava, i obesmislilo bi se postojanje građanskih, nenacionalnih stranaka. Ako bi u potpunosti prevagnuo građanski princip, najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH bi definitivno izgubio poziciju koju sada ima. Moramo implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, moramo implementirati presude Ustavnog suda BiH na kojima insistira HDZ, i u isto vrijeme moramo očuvati balans nacionalnog i građanskog. Stoga ne vjerujem da ćemo bitan pomak u ovom osjetljivom poslu napraviti u kratkom roku.

Ministri DA, potpredsjednik NE

GLAS: SNSD traži da na funkciju potpredsjednika FBiH bude imenovan neko iz ove stranke. Kako to komentarišete?

IZETBEGOVIĆ: Potpredsjednik FBiH ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsjednika RS. Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD-a  u ovom mandatu, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH. Ali kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obje entitetske vlade imamo ministre iz ove dvije pobjedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo.

GLAS SRPSKE