Umjesto da prihvati poziv SDA i da nakon izbora 2018. godine uđu u vlast kako bismo se zajedno borili za interese države BiH i njenih građana, SDP je odabrao ugodnu opozicionu hladovinu iz koje svakodnevno upućuje neosnovane kritike. 
 
Te kritike idu gotovo isključivo na račun SDA, dok se o opstrukcijama SNSD-a i HDZ-a vrlo rijetko i stidljivo progovara. Takav slučaj je i sa posljednjom reakcijom iz SDP-a. 
 
SDP-u nije problem što HDZ dvije godine blokira imenovanje Vlade FBiH uslovljavajući to usvajanjem izbornog zakona, ali im je problem kada SDA želi popuniti dva upražnjena ministarstva i imenovati ministre umjesto preminulog Salke Bukvarevića i ambasadorice Elvire Dilberović.
 
SDP-u očigledno smeta pokušaj SDA da imenovanjem ministara iz reda bošnjačkog naroda vrati nacionalni balans u Vladi i omogući kakvu-takvu prohodnost odluka i funkcioniranja Federacije, te time barem ublaži posljedice HDZ-ove blokade. 

 

Umjesto što SDP energiju troši na kritike prema SDA, s očiglednom namjerom da se dodvori HDZ-u, pozivamo i njih, ali i sve probosanske snage da zajedno s nama svoj pritisak usmjere na uklanjanje blokade imenovanja Vlade FBiH, ali i popune Ustavnog suda FBiH.