Višemjesečna zabrinutost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika po pitanju migrantske krize pokazuje ovih dana svoju licemjernu suštinu.

Mjesecima je Dodik zvonio na sva zvona kako državne institucije trebaju efikasnije reagirati na migrantsku krizu, a sada kada BiH prijeti najopasniji migrantski talas, on blokira državne institucije i sprečava ih da zaštite sigurnost građana.

Već sedmicama Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH nisu u mogućnosti da normalno zasjedaju zbog toga što kadrovi iz entiteta RS blokiraju proces odlučivanja.

Nastojanja predsjedavajućeg Vijeća ministara da organizira sjednice Vijeća ministara, na kojima se ništa neće odlučivati već samo primati određene informacije k znanju, predstavljaju paravan kojim se pokušava sakriti činjenica da Dodik onemogućava državu da odgovori  najozbiljnijem sigurnosnom izazovu.

Dodikovo istrajavanje u tome da ne omogući ni angažovanje Oružanih snaga BiH radi zaustavljanja migranata na istočnoj granici, pokazuje da je on spreman žrtvovati sigurnost  građana, a najviše onih u entitetu RS, radi svojih političkih avantura i ucjena.