U izjavi za javnost Mušić navodi da nije slučajno što Čavara nije imenovao dužnosnike kojima se obraća.

-On zna da niko ozbiljan u Briselu neće nasjesti na podvale koje je iznio, pa im nije ni ni poslao pismo. Čavara piše isključivo za «domaću upotrebu», uz uvjerenje da će hiljadu puta ponovljene laži koje iznosi o SDA i Bošnjacima postati istine. Laž ostaje laž ma koliko puta bila ponovljena. Također, Čavara mora znati da ne može izreći laži o ovoj zemlji onoliko koliko mi, koji je volimo, možemo izreći istine o njoj.Kada Čavara tvrdi da su Hrvatima ugrožena ljudska prava, on optužuje Bošnjake za to. Istina je pak da jedini dio BiH gdje su ugrožena ljudska prava Hrvatima, kao i Bošnjacima, jeste entitet RS. To Čavara ne smije reći, jer je Hrvate u RS-u isporučio na milost i nemilost SNSD-u i Miloradu Dodiku. Neće Čavara odgovoriti ni Miloradu Dodiku, kada ovaj kaže da je «trebalo streljati sve na Bleiburgu», jer njemu ni HDZ-u ne smeta ništa što kaže Dodik, već im isključivo smetaju Bošnjaci, navodi Mušić u svojoj izjavi.

Ističe kako odgovorno tvrdi da Hrvati u FBiH imaju sva ljudska prava, a jedino koje im se, kao i svim građanima, dovodi u pitanje ovih dana jeste pravo na demokratske izbore.

-To pravo ugrožava upravo HDZ jer sa SNSD-om blokira osiguravanje novca za provođenje izbora, samo zato što CIK nije pod njihovom političkom kontrolom. Svako dobronamjeran zna da nijedno ljudsko pravo nije ugroženo nekom zato što je Hrvat, kao i da to što traži Čavara nisu ljudska prava, već političke privilegije za njegovu političku stranku. Čavara ne želi ravnopravnost, već princip da se hljeb dijeli tako da polovinu dobije Hrvat iz HDZ, a drugu polovinu da dijele četvorica Bošnjaka. Nigdje u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima ne piše da HDZ ima pravo ne mjesto u Predsjedništvu BiH. Ni mi u SDA, niti bilo ko drugi nema zagarantirano mjesto u vlasti, već se moramo boriti za naklonost građana. To je valjda i suština izbora i demokratije, koju Čavara očigledno ne želi da razumije. Jedino pravo koje će uvijek biti oduzeto Čavari jeste umišljeno pravo da, zajedno sa SNSD-om, ruši ovu državu. Niko takvo pravo nema, niti će ga ikada dobiti, zaključuje Mušić.

Vijesti.ba