Političke stranke koje su podržale inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića, pronašle su u vrijednostima ove ideje najmanji zajednički sadržilac: borbu protiv diskriminacije i segregacije, ustrajnost u djelovanju da se ostvari potpuna ravnopravnost svih građana, posvećenost obavezi ostvarivanja prava na povratak, te stalno djelovanje protiv politika koje glorificiraju ratne zločince, negiraju presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH, te konačno, protiv onih koji negiraju žrtve i sam genocid u Srebrenici.

Nakon našeg zajedničkog susreta jučer, gdje smo razgovarali o važnosti nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, a imajući u vidu stvarno stanje stvari po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih naših sugrađana u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte iz Srbije, te implikacije tih ograničenja i manipulacija na odnose moći i uspostavu vlasti u Srebrenici nakon izbora, donijeli smo jedinstven zaključak i podržali smo potpuni bojkot učešća na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici.

Sve političke stranke koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi  “Moja adresa: Srebrenica” obavezuju ih da nakon izbora ne smiju preuzeti mandat odbornika, bez obzira na postignute rezultate. Isto vrijedi i za političke stranke koje su imale svoje liste, a podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice. Neizlazak na izbore u Srebrenici predstavlja samo početak duge borbe za ravnopravnost, protiv segregacije i diskriminacije koja na udaru ima sve građane i građanke koji žive na području entiteta Republika Srpska, a ne pripadaju ‘prihvatljivom’ profilu po svojoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, jezičkoj i političkoj pripadnosti silama koje žele nastaviti agresivnu politiku mržnje i zločina koja je svoj krvavi ‘vrhunac’ doživjela u julu 1995. godine.

Ovaj stav su jedinstveno podržale SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBHL.

Srebrenica je za Bosnu i Hercegovinu više od ‘ideje’. Ona je stvarni prostor, mjesto gdje je procesom hrabrog povratka i nakon genocida dokazano da politike zla ne mogu tako lahko pobijediti politike otvorenog društva i slobode. Posljednje četiri godine pokazale su nam šta se desi kada se taj proces vrati ‘unazad’, te su dobar pokazatelj šta nas čeka u budućnosti i zato se ne smijemo povući. U školama po Srebrenici danas se smiju djeca, to je nova generacija koja nije zaslužila da živi u društvu mržnje i netrpeljivosti. Dugujemo njima da u nedjelju kažemo historijsko ‘ne’, te odbacimo ponudu da za sitan paušal damo legitimitet vladavini terora. Kada nepravda postane zakon, tada otpor postaje obaveza. Otpor kreće iz Srebrenice, u nedjelju. I mi od tog otpora nikada odustati nećemo.