Stranka demokratske akcije pozdravlja stavove koje su iznijeli predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini. 
 
Suzbijanje secesionističke retorike, sankcionisanje kršenja Dejtonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida  i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Dejtonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudija u Ustavni sud FBiH) su stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovine. 
 
SDA je, sa svojim probosanskim partnerima, jedini politički blok u institucijama vlasti koja bezrezervno podržava navedene pozicije, jer je riječ o stavovima koji se zasnivaju na Ustavu, zakonu i općim civilizacijskim normama. Pozivamo sve političke opcije i u vlasti i u opoziciji da pruže podršku ovakvim stavovima i stave ih u vrh svojih prioriteta, jer samo na taj način možemo graditi stabilno i uređeno društvo po ugledu na razvijena zapadna društva.
 
Smatramo neutemeljenim i štetnim stavove Rusije čiji je predstavnik tokom današnje diskusije pokušavao relativizirati odgovornost političkih opcija koje glorificiraju ratne zločince, negiraju istinu o zločinima, te neprestano prijete podjelom zemlje i kršenjem Dejtonskog sporazuma.  

 

Podržavamo stavove koje je iznio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ali smatramo da je zadaća OHR-a i Upravnog odbora PIC-a da, nakon deklarativnih pozicija, moraju zauzeti odlučniju praktičnu poziciju i konkretno djelovati na temelju obaveza preciziranih Dejtonskim sporazumom.