SDA smatra da nasrtaji na cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga.

Zbog toga je SDA nakon izbora javno uputila poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da se zajednički i jedinstveno suprotstavimo destruktivnim politikama koje ne misle dobro ovoj zemlji.

Odbijanjem našeg poziva da jedinstveno stanemo u zaštitu interesa države, čelnici BH bloka su kukavički pobjegli od odgovornosti i time svjesno doprinijeli slabljenu patriotskog političkog fronta koji se bori za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome u svojim izjavama jasno potcrtavaju da im je BH blok preči od interesa države.

Posebno začuđuje činjenica da su dokazane patriotske snage unutar DF-a i SDP-a, koje i same ukazuju na procese koji su usmjereni protiv BiH, na osnovu čega su i dobili povjerenje na izborima, na kraju popustili pod pritiscima nedozrelih i sumnjivih struktura iz Naše stranke i dijelova SDP-a.

Teza kojom dio BH bloka izjednačava „nacionalne stranke“ predstavlja sramni i nedopustivi pokušaj lažiranja historije i revizionizma. Na ovaj način se pokušavaju izjednačiti snage koje su napale državu 1992. i patriote koji su je branili. Neobjašnjivo je da patriote u DF-u i SDP-u koje su i sami učestvovale u odbrani BiH, odlučnije ne reaguju na ovakva sramna izjednačavanja.

SDA nikada nije u presudnim trenucima lutala niti bježala od odgovornosti, te će i ovaj put preuzeti odgovornost sa svima koji su spremni da brane interese Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države.