Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je danas za N1 napad na Azrina Hodžića u Prijedoru nije izolovan i da se nije dogodio slučajno.

On je poručio da javni servis u Republici Srpskoj ”godinama širi mržnju spram Bošnjaka i Bosne i Hercegovine”.

‘Ovo nije izolovani incident i ovo se nije slučajno desilo, imamo situaciju da godinama javni servis entiteta širi mržnu spram Bošnjaka i proglašava Bošnjake kao neprijatelje Srba”, rekao je danas Salkić za N1.

On je naglasio da je riječ o ”sistemskoj mržnji”.

”Dakle, legitimno je bilo i obilježje Republike Bosne i Hercegovine, živimo u zemlji koja je priznata sa zastavom s ljiljanima. Govorim o sistemskoj mržnji spram Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, spram svega što podsjeća na Bošnjake i Bosnu i Hercegovunu na prostoru entiteta”, poručio je on.

‘Ovaj ekstremista je ‘89 godište, on je odrastao uz medije nakon što je rat završen. Obrazovni sistem i mediji su ga odgojili da bude ovakav kakav jeste. Ovakvih je na hiljade koji čekaju svoju priliku”, dodao je Salkić za N1 naglasivši da je reakcija policije nakon ovog događaja bila korektna.

”Vidjećemo šta će uraditi tužilaštvo, da li će on donijeti papir da je neuračunljiv”, zaključio je Salkić.

Podsjećamo, Renato Marjanović je jučer u Prijedoru natjerao Hodžića da sa svoje prikolice ukloni grb Bosne i Hercegovine. Marjanović je prethodno natjerao Hodžića da skine grb BiH sa cerade kamiona, te da se izvini Srbima. Događaj je izazvao reakcije i osude javnosti.

Uskoro video kompletnog razgovora s Ramizom Salkićem.

( N1 )