U utorak je u Doboju održan još jedan sastanak probosanskih stranaka na kojem je, po svemu sudeći, napravljen korak bliže osnivanju jedinstvenog političkog bloka za Izbore 2022.

- Bio je to prilično konstruktivan sastanak. Siguran sam da ćemo formirati taj blok koji bi nam donio mnogo veću zastupljenost u Narodnoj skupštini RS-a, a time bismo mogli još kvalitetnije štititi prava povratnika.

Dogovorili smo se da se do polovine oktobra stranke izjasne jesu li za zajednički nastup, nakon čega bismo definisali dokumente, program i sve što slijedi - kaže Ramić.

No, ni u ovom formiranju jedinstvenog bloka ne može bez određenih poteškoća.

- Neke stranke znaju, tako da kažem, iskočiti, nastojati da budu u prvom planu iako nemaju taj kapacitet na terenu, među povratnicima. Recimo, nešto takvo zna uraditi Narod i pravda.

Stranke koje imatu taj potencijal, SDA, SDP i SZBiH čvrsto stoje na ovom zajedničkom kursu i zbog toga sam uvjeren da ćemo kao jedinstveni politički faktor biti na Izborima 2022. godine - ističe Ramić.

Prema njegovim riječima, problem predstavljaju i određeni pojedinci među povratničkom populacijom.

- Nažalost, imamo ljude među povratničkom populacijom koji su politički aktivni, osnivaju stranke ili podružnice kako bi kasnije trgovali sa SNSD-om i drugim srpskim partijama za mjesta u biračkim odborima.

Također, vođeni su usko ličnim motivima i tako unose nered. Oni nemaju kapaciteta i namjera stvaranja jedinstvenog bloka je da taj njihov manevarski prostor za lično političko trgovanje bude smanjen ili u potpunosti uklonjen - smatra Ramić.

FAKTOR