SDA je održala danas press konferenciju, nakon polovine kampanje koja je iza nas. Podnesen je izvještaj općinskih organizacija SDA, o predizbornim aktivnostima, a koje su koordinirane iz KO SDA USK.

– SDA je prije svega odredila pravac da vodi pozitivnu i fer kampanju, ne komentarišući one koji na dnevnoj bazi plasiraju neistine, ali ni na jednu klevetu nećemo ostati dužni i moraćemo odgovoriti. Naš je cilj, prevashodno, da prezentiramo sve one projekte koje smo sproveli sa viših nivoa Vlasti ali isto tako da prezentiramo svoju predizbornu platformu koja nosi naslov “Stabilnost, razvoj i integracije”.

Tri osnovne stvari su karakteristične za ove izbore, prvo, mi imamo preko 150 političkih stranaka i naša država je vodeća u Evropi po tom pitanju. Ta činjenica ne doprinosi poboljšanju demokratskog procesa, nego interesima pojedinaca koji su po nekoliko puta mijenjali stranačke dresove. Naši građani će znati prepoznati takve. To nisu neka nova lica koja žele promjenu, osvježenje na političkoj sceni, nego su to kandidati koji se žele prestaviti kao takvi, a zapravo nastoje samo svoje vlastite ciljeve ostvariti. Druga stvar je, pogotovo na ovim izborima, što se stvaraju neprincipijelne koalicije.

Oni koji su se 2016 predstavljali kao građanska opcija ujedinjeni su sa onima koje su smatrali desničarima, a ono što govore na tribinima je da žele Vlast, te moramo zaključiti da su im fotelje jedini stvarni cilj. Njima se ne može povjeriti sudbina kantona a pogotovo BiH, koja je na pragu EU i Nato integracija. I treća stvar koju želimo opovrgnuti jesu teze o zapostavljenosti Krajine.

Mi uvijek možemo bolje, ali se ne mogu negirati iskoraci koje smo načinili u posljednje četiri godine. Naš kanton je u proteklom periodu dobio značajna sredstva od Vlade Federacije, vijeća ministara, direkcija i drugih institucija sa viših nivoa. Ono što nas razlikuje, stranku SDA od ovih lokalnih stranaka, jeste što nam je prvi prioritet uvijek, bila i ostala, Bosna i Hercegovina kao i svi građani koji je doživljavaju svojom domovinom. Oni za prioritet stavljaju svoje lokalne stranke i svoje glasače.

Nekad imamo tešku suradnju sa takvima, ne žele prihvatiti pruženu ruku suradnje kada su ponuđeni projekti u pitanju, a kako bi danas mogli govoriti o zapostavljenosti sa viših nivoa. Mjesecima su kalkulisali da li trebaju realizovati neke projekte sad, ili ih ostaviti za post izborni period.

Na raznim tribinama, vidjeli smo da građani misle drugačije, iznose činjenice da su zapostavljeni od načelnika i gradonačelnika od kojih nemaju političku podršku. Mi nikad nismo gledali ko je iz koje političke opcije i svaki projekt s naše strane biće podržan zato što su to projekti svih građana ovog kantona, na koje imaju pravo- kazao je Šemsudin Dedić, predsjednik KO SDA USK.