I pored hladnog i kišovitog vremena, na predizbornom skupu SDA održanom u ponedjeljak 24. septembra u Gornjim Vukovijama, okupio se veliki broj članova i simpatizera Stranke demokratske akcije.

Na skupu su predstavljeni kandidati SDA OO Kalesija na predstojećim izborima: Hasiba Kurtić, Miralem Mešanović, Nermin Kuralić i Rasim Omerović za Skupštinu TK; Enver Jukanović i Fahzeta Valjevac za Parlament Federacije BiH; i Halil Jahić za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Takođe, kao kandidat za skupštinu TK predstavljen je i Emir Razić iz Tuzle, pripadnik jedinice Patriotske lige Tuzla koja je u ratnom periodu boravila na ovom području. U ime mjesnog ogranka Gornje Vukovije prisutne je pozdravio Senad Selimović.

U svojim obraćanjima kandidati su posebno naglasili da je SDA pobjednička stranka u Kalesiji još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine, da ima evidentne rezultate, sveobuhvatan program i najbolje kandidate. Svi kandidati su posebno naglasili značaj izbora za Predsjedništvo BiH i pozvali sve da daju podršku Šefiku Džaferoviću, kao najkvalitetnijem kandidatu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dr Miralem Mešanović iz Gornjih Vukovija, kandidat za skupštinu TK, u svom obraćanju između ostalog govorio je o mnogobrojnim projektima koje je SDA u proteklom periodu realizovala u Vukovijama Gornjim i na području općine Kalesije. Naveo je da neke manje stranke i na području Gornjih Vukovija traže glasove, iako nemaju nikakvih rezultata u svom radu a učestvuju u vlasti i na općinskom i na kantonalnom nivou. Te stranke čak pokušavaju sebi pripisati projekte koji su rezultat rada kadrova SDA sa federalnog nivoa ili iz vremena kada je SDA bila na vlasti na kantonalnom nivou. Pozvao je svoje sugrađane da podrže kandidate SDA, uz obećanje da će se boriti za nove projekte koji će omogućiti nastavak razvoja i Gornjih Vukovija i općine Kalesije.

Halil Jahić, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, kao komandant ratnih jedinica koje su bile smještene u Gornjim Vukovijama, zahvalio se mještanima na tome i odao posebno priznanje borcima Gornjih Vukovija, koji su učestvovali na brojnim ratištima u Kalesiji i širom Bosne i Hercegovine. Pozvao ih je da se distanciraju od nekih samozvanih lidera Bošnjaka, koji su došli odnekud i koji negiraju karakter naše odbrambeno-oslobodilačke borbe, i da daju podršku Stranci demokratske akcije, koja ima rezultate i dokazane kadrove na nivou Kalesije i na nivou Bosne i Hercegovine.

(Pres služba OO SDA Kalesija)