Zašto nastoji umanjiti odgovornost te dvije stranke, prenoseći njihov teret na SDA, Nikšić bi, prije svega, trebao objasniti građanima Bosne i Hercegovine koji jasno vide ko i na koji način onemogućava provođenje reformi na evropskom putu.

Od tri zakona koja iz Evropske unije postavljaju kao prioritet pred Bosnu i Hercegovinu da bi dobili kandidatski status, dva su popravljanje katastrofalnih grešaka koje su SDP, HDZ i stranke iz entiteta RS napravili u mandatu od 2010. do 2014. godine.

Upravo su te stranke, uprkos protivljenju SDA, Delegacije Evropske unije i civilnog društva, u tom mandatu usvojile nakaradni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kojim su u potpunosti otvorena vrata korupciji i političkim zloupotrebama.

Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži izmjenu baš tih zakona, koje je SDP sa svojim partnerima usvojio u zamjenu za nekoliko fotelja za svoje kadrove. Jedan od onih koji su podržali te zakone, u zamjenu za ostanak na poziciji, je Denis Bećirović, kojeg Nikšić danas predstavlja kao "proevropsku progresivnu snagu".

Činjenica je da je predsjednik SDP-a jedna od posljednjih osoba koje drugima mogu prigovarati za korupciju i kriminal, u okolnostima kada su mu samo o ovom mandatu zbog tih krivičnih djela osuđeni članovi najužeg rukovodstva stranke i prvi saradnici iz premijerskog mandata.

Dobijanje kandidatskog statusa i članstvo u Evropskoj uniji su itekako potreba SDA, što potvrđuje iniciranje i bezrezervna podrška svim reformama koje donose napredak na tom putu. Za SDP se, očigledno, to ne može reći, ističe Osmanović u saopćenju za javnost.

FAKTOR