Vijesti / Novosti

Žene SDA BiH i ove godine dale podršku događaju  "Pamtimo žene silovane u ratu u BiH"

Objavljeno: 19.06.2022. u 15:51

Članice organizacije Žene Stranke demokratske akcije (SDA) prisustvovale su danas u Foči događaju „Pamtimo žene silovane u ratu u BiH“, kojeg je povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu organiziralo Udruženje žrtava rata „Foča 92 – 95“.
 
Prisustvom ovom događaju, oko 500 članica organizacije Žene SDA su iskazale poštovanje prema svim žrtvama, te su podsjetile na ulogu i hrabrost žena koje su imale važnu ulogu u procesuiranju odgovornih za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i donošenju prvih presuda za seksualno nasilje u ratu.
 
Žene SDA su iz Foče još jednom pozvale pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini da se aktivnije posvete procesuiranju ratnih zločina, uključujući i ratni zločin seksualnog nasilja, te da adekvatno sankcionišu sve odgovorne.

 

Žene SDA će nastaviti raditi na pružanju podrške svim ženama koje su pretrpjele seksualno nasilje za vrijeme protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i na očuvanju sjećanja na te stravične zločine kako se oni više nikada ne bi ponovili.