S tim u vezi Općina Konjic ima namjeru policijske službenike Policijske uprave Konjic, koji su svojim radom na terenu došli do saznanja da se na području općine Konjic provode protuzakonite radnje uzgoja i distribucije kanabisa, nagraditi novčanom nagradom u iznosu od 10.000 KM, s ciljem stimulacije i podrške aktivnostima koje su rezultirale privođenjem počinitelja krivičnog djela, saopćeno je iz Općine Konjic.

U saopćenju podsjećaju da su službenici PS Konjic i službenici Odjeljenja krim policije PU Konjic 30. avgusta ove godine, na temelju prikupljenih saznanja i sačinjenog plana, obavili pregled terena u mjestu Vrbići, općina Konjic, gdje je pronađena parcela na kojoj se nalazio nasad sa 14 stabljika kanabisa.

Tada je uhapšen S. Č. (1965) koji je doveden u vezu s navedenim djelom. Nad njim je urađena kriminalistička obrada, a policija je došla do saznanja o još jednom nasadu na kome je pronađeno 39 stabljika kanabisa.

Zatim je izvršen pretres stana S. Č. gdje je pronađena određena količina suhog kanabisa, sjemenke te biljke i jedan puškomitraljez.

Općina Konjic pozvala je sve građane da djeluju savjesno i odgovorno, te da sva korisna saznanja, koja će rezultirati rasvjetljavanju svih oblika krivičnih djela s posebnim akcentom na teška krivična djela protiv života, zdravlja i imovine građana, prijave mjerodavnim institucijama (Kantonalno tužilaštvo ili PU Konjic).

Ako prijava građana rezultira krivičnom odgovornošću prijavljenog, Općina Konjic će nagraditi te pojedince, a za što će se sredstva predvidjeti općinskim budžetom, dodaje se u saopćenju.

FAKTOR