SDA Kakanj je u okviru svojih predizbornih aktivnosti, 23.09. u nedjelju održala veličanstven predizborni skup u Tršću za mještane naselja Tršće, Zagrađe, Semetiš, Vukanovići, Ivnica, Drijen i druga. Pred oko 500 posjetioca predstavljeno je svih 7 kandidata za predstojeće izbore za Parlament BiH, FBiH i Skupštinu Ze Do kantona.

Prisutnima su se obratili svi kandidati. Prisutni su upoznati o aktivnostima koje su u proteklom periodu vođene s cilejm stabilizacije
političkog i ekonomskog stanja u Kaknju, Ze Do kantonu i u Bosni i Hercegovini. Dolaskom na vlast 2015 godine kanton je bio u minusu od 100 miliona KM. Predanim radom i planskim aktivnostima iz tog minusa, danas je ZDK po svim pokazateljima najbolji kanton u BiH sa ostvarenim suficitom. Sve obaveze se plaćaju na dnevnoj osnovi i prema nikome se ne gomila dug.

Slika Kaknja sada u odnosu na onu prije 6 godina je potpuno izmijenja. Budžet je udvostručen u proteklim godinama i značajni projekti su završeni (zgrada suda, zgrada Općine Kakanj, hemodijalizni centar, glavna gradska saobraćajnica, romske zgrade, muzej, Dom kulture) a mnogi su započeti i idu dobrom dinamikom (rekonstrukcija sistema grijanja, rekonstrukcija saobraćajnica, isplata poticaja poljoprivredi i privredi).

Na skupu je naglašena važnost da Kakanj treba imati svoje predstavnike u federalnom i državnom parlamentu kako bi i sa tih nivoa mogli obezbijediti dodatna sredstva za projekte u ovoj
srednjobosanskoj regiji.

Posebno je naglašen projekat odsumporavanja u TE Kakanj, ali samo kroz izgradnju bloka 8 i projekat toplifikacije Sarajeva, uz prethodnu toplifikaciju Kaknja. Nikako nećemo dozvoliti implementaciju odsumporavanja bez bloka 8 na TE jer bi to moglo značiti i njegovu odgodu izgradnje.

Na skupu je naglašeno da iza svih pozitivnih procesa u proteklim godinama stoje kadrovi SDA, ali često koalicioni partneri žele prisvojiti zasluge za sebe, a za neuspjeh optužiti SDA iako njihovi ministri upravljaju resorima koji su pravili i još uvijek prave kardinalne greške. Prisutnima je predstavljen i kandidat SDA za bošnjačkog člana predsjedništva gospodin Šefik Džaferović. “Gospodin Džaferović dolazi iz radničke porodice i sve što je do sada radio bilo je najbolje. Još dok je studirao bio je najbolji student, zatim najbolji sudija pa najbolji tužilac, a potom najbolji parlamentarac. Vjerujemo da će tom dinamikom i nastaviti i da će biti i najbolji član predsjedništva BiH.” – kazali su kandidati SDA Kakanj.

Poslije predstavljanja kandidata i njihovog obraćanja, uslijedilo je druženje prisutnih i razgovori sa
kandidatima SDA za predstojeće izbore.