Promocija prvog kola edicije “Bošnjaci” upriličena je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Edicija predstavlja naučno-istraživački projekt koji je pripremljen povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”. Inicijator projekta je sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Edicija “Bošnjaci” realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji je na promociji istakao da je to primjer kvalitetnog i društveno odgovornog projekta, te da imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta.

– Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda; jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvoriće vrata izradi enciklopedija, riječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo ih napraviti – rekao je Izetbegović.

Dodao je da su ovih pet knjiga iz edicije koje večeras predstavljaju izdavači naša istinska kulturna baština, čista, bez ikakvih primjesa.

– Naš cilj je jasan: hoćemo da unaprijedimo sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini. Da se takmičimo sa drugim narodima u dobru, i učinimo svojoj djeci i unučadima ovu zemlju mekšom. Život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti. Evropa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme. Samo ako vide da smo spremni suočiti se sa vlastitim nedostacima, prihvatiće nas kao dio evropskog duha i projekta koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je uvjeren da ćemo uskoro otvoriti jedan široki dijalog među Bošnjacima intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima, s ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija, bez želje da ikome pariramo u netoleranciji, da ikoga opominjemo ili poučavamo evropejstvu, već da se takmičimo u otvorenom dijalogu, među sobom i sa drugima, sa kojima dijelimo ideju evropske Bosne i Hercegovine.

– Jaki Bošnjaci, sa funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima mogu biti samo dobre i korisne komšije. Pomagati, a nikako odmagati. Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama komšijskih kultura ima dosta našega maltera – potcrtao je Izetbegović.

Prvo kolo edicije čini pet knjiga: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Ukupno 10 knjiga edicije “Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018., odnosno tokom 2019.

Izvor: FENA