Vijesti / Novosti

Održan okrugli sto na temu “EU integracijski put BiH, između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana”

Objavljeno: 19.07.2022. u 13:55

Senat Stranke demokratske akcije (SDA), Fondacija “Centar za edukaciju i inicijative” – Politička akademija SDA i Asocijacija mladih SDA organizovalo su u Sarajevu okrugli sto na temu “EU integracijski put BiH, između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana”.

Okrugli sto otvorio je dr.sc. Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i direktor Fondacije “Centar za edukaciju i inicijative” - Politička akademija SDA BiH i u svom obraćanju je istakao da Otvoreni Balkan ima puno nejasnih elemenata, te da je interesantno zašto pokretati nešto novo, ako postoji već Berlinski proces koji obuhvata sva ona pitanja koja se tretiraju i Otvorenim Balkanom.

Panelisti okruglog stola bili su: prof.dr Nedžma Džananović Miraščija, profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za EU integracije BiH, dr.sc. Goran Miraščić, savjetnik premijera Vlade FBiH za ekonomsku politiku.

Predsjednik Senata SDA dr.sc. Nedžad Branković istakao je da organizatori okruglog stola imaju za cilj da ovakvom debatom, između ostalog potaknu i na promišljanje o tome kada ćemo sa tretmana Zapadni ili Otvoreni Balkan preći na adekvatniji geopolitički pojam Jugoistočna Evropa.

Generalni zaključak okruglog stola je da Berlinski proces sa jasnim koracima i finansijskim i drugim benefitima i Evropski put BiH nema alternativu. Dok priča Otvoreni Balkan predstavlja prvu regionalnu inicijativu koja donijela podjele medju državama regiona zbog značajnog broja nedorečenosti i probleme sa transparantnošću, i to za države u regiji, kao i BiH predstavlja vrlo ozbiljan, složen i time suvišan i nepotreban problem.