Mahmutović je istaknuo kako je na planu povratka u Zvorniku postignut značajan rezultat koji se ogleda u brojci od 18.000 povratnika u ovaj grad, a što je adekvatno propraćeno i podrškom s državnog nivoa, odakle je samo posredstvom Zajedničke komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, osigurano 4.294.851 KM za projekte u tom gradu.

Dodatno je kroz projekat Zatvaranje kolektivnih centara CEB osigurano 769.000 KM, putem OPEC fonda 366.664 KM, te 383.111 KM putem Saudijskog fonda, a vodeća institucija za provedbu svih navedenih projekata je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

Na sastanku s rukovodstvom Grada Zvornika Mahmutović je izrazio uvjerenje da će jednako plodonosna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu u vidu projekata koji će osigurati održivost povratka i integraciju interno raseljenih osoba, odnosno u interesu podizanja standarda života svih građana Zvornika.

- Pored već izgrađenih 37 stanova, nedavno su počeli radovi na izgradnji dodatnih 37 stanova u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara, dok je u fazi projektiranja još 56 stambenih jedinca u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, kroz zajedničke projekte Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH slijedi i asfaltiranje dionice puta Čališmani-Radića, za šta je osigurano 100.000 KM, te sanacija glavnog puta D. Kamenica, kao i izgradnja vodovodnog bunara za naselje Lupe, Hamzići i Ramići.

FENA