Zajedničko saopćenje stranaka „Trojke“ u kojem izbor HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH vežu sa izborom sudija u Ustavni sud FBiH od prije dvije godine je potpuno nelogično i obiluje lažima, što samo potvrđuje da su im naklonost koalicionih partnera i ostanak u vlasti jedini motivi za isporučivanje pozicije sudije Ustavnog suda BiH HDZ-u. 

Ustav i važeći propisi nalažu da zastupnici u Predstavničkom domu FBiH biraju sudije Ustavnog suda BiH. Trojka i njihovi nalogodavci iz HDZ-a su Predstavničkom domu ovaj put to pravo uskratili kako bi osigurali Vukojino imenovanje. 

S druge strane, Dom naroda FBiH ne bira nego potvrđuje listu kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH koju dostavlja predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika, a nakon prethodne procedure koju provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Dakle, Domu naroda se i ne može poslati više kandidata jer Dom naroda ne bira nego potvrđuje imenovanje, što u „Trojci“ sasvim sigurno znaju, ali u nedostatku argumenata kojim bi opravdali izdaju se služe lažima. 

Kandidate za sudije u Ustavnom sudu FBiH boduju i rangiraju najviši nosioci pravosudnih funkcija u VSTV-u, dok su Vukoju kao najboljeg kandidata bodovali i rangirali Mladen Bošković iz HDZ-a i Rasim Smajlović iz Naroda i pravde. 

Posebno je od „Trojke“ licemjerno problematizirati izbor sudija Ustavnog suda FBiH od prije dvije godine uzimajući u obzir činjenicu da su upravo delegati SDP-a, koji su u tom trenutku imali punu kontrolu nad Domom naroda FBiH, podržali taj izbor, u zamjenu za podršku kandidatu koji je ranije bio SDP-ov ministar u Vladi Tuzlanskog kantona. Za razliku od ostalih izabranih sudija, "Trojka" u današnjem saopćenju njegovo ime ne spominje. 

Ne znam da li je Vukoja supružnik ili srodnik nekome iz HDZ-a, ali je neosporno da je bio kandidat te stranke za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, što obesmišljava pokušaje da se predstavi kao nestranačka ličnost. 

Uzimajući u obzir značaj Ustavnog suda BiH, njegovu ulogu u zaštiti ustavnopravnog poretka i njegovu strukturu, ovaj postupak „Trojke“ mogao bi u budućnosti imati katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da su ovaj put u „Trojci“ razmišljali da bi neko mogao zloupotrijebiti poziciju sudije Ustavnog suda Bih, onako kako „nisu razmišljali da bi neko mogao zloupotrijebiti Zakon o prebivalištu“.