- Čini mi se da Čavara i dalje nastavlja na ovaj način blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. Ukoliko je postojala dobra namjera gospodina Čavare, onda je bilo potrebno da u skladu sa Ustavom FBiH poštuje procedure kod predlaganja sudija Ustavnog suda, na način da traži saglasnost oba potpredsjednika za imenovanje ili prijedlog odluke o imenovanju koji treba da dobije potvrdu u Domu naroda – ističe Mahmutbegović te dodaje da je sa Čavarinim prijedlogom imena napravljen disbalans nacionalne strukture u Ustavnom sudu na štetu Bošnjaka.

Mahmutbegović je kazala da predsjednik Federacije pokušava da dobije na vremenu kako u konačnici ne bi ni došlo do imenovanja sudija Ustavnog suda te da odgovornost prebaci na potpredsjednike Fedracije.

- Naravno mi to nećemo dozvoliti da potpredsjednici, nakon četiri godine što ga uporno molimo da imenuje sudije Ustavnog suda, on devalvira i omalovažava pozicije potpredsjednika koje su jasno ustavno definirane – rekla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Na pitanje kada i na koji način će se ispuniti svi uvjeti za imenovanje sudija Ustavnog suda, Mahmutbegović je kazala d je sve do predsjednika Čavare.

- Jedina mogućnost da se ovo ubrzano riješi je da predsjednik Federacije prestane sa blokadom, da pozove oba potpredsjednika Federacije kako bi se usaglasila imena koja trebaju da idu kao prijedlog na Dom naroda. Sve drugo što radi gospodin Čavara je čista zloupotreba pozicije predsjednika Federacije – poručila je Mahmutbegović.

Faktor