Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović oštro je osudila današnje, kako je istakla, opasne secesionističke poruke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona, kao i tvrdnje da je nakon odluke Ustavnog suda BH, u Republici Srpskoj ojačalo saznanje da taj bh. etnitet treba da “ide svojim putem”.

Dodik je, kako su prenijeli mediji u regionu, obavijestio predsjednika Srbije Vučića da je pređena “crvena linija”, te da RS treba da “odluči o svom statusu i u dogledno vrijeme donese odluku o svojoj samostalnosti”.

“Zabrinjavajuće su poruke koje iz Beograda šalje Milorad Dodik. To je smišljeno raspirivanje tenzija! U vremenu kada trebamo biti okrenuti miru i stabilnosti, stvaranju ambijenta u kojem će mladi ljudi željeti ostati ovdje, tu stvarati porodice i rađati djecu, o kojoj je govorio i predsjednik Srbije, takve poruke imaju najmanje veze s mirom i stabilnošću. Ma koliko se Dodik trudio da kaže da ne prijeti miru. Oni koji kreiraju sve ovo, a tu Dodik ima istaknuto mjesto, naravno, imaju novac i moć i sigurno ne bi dozvolili da njihova djeca učestvuju u onome čime prijete, a prijete miru. Zašto onda Dodik potiče nemire, da bi sirotinja ginula za na neke ciljeve koji ni njemu nisu jasni!?”, pita Mahmutbegović.

Jedino što, dodala je Mahmutbegović, inače potpredsjednica Federacije BiH, ovakve poruke mogu izazvati jeste da mladi nastave da odlaze iz BiH, i iz FBiH i iz Republike Srpske, i Dodik za to mora ponijeti odgovornost.

“A Bosna i Hercegovina je preživjela i mnogo teža vremena, preživjela je i Slobodana Miloševića, nadživjet će i Milorada Dodika i njegove opetovane prijetnje. Građani Bosne i Hercegovine se takvih poruka ne trebaju plašiti. Odgovornost je u ovom trenutku na Srbiji koja treba dokazati da ne nastavlja takvu Miloševićevu politiku, te zaustaviti Dodikov avanturizam. Samo tako ćemo i njihove izjave o miru i potrebi stabilizacije regije moći smatrati iskrenim”, kazala je Mahmutbegović.

RADIOSARAJEVO.ba