Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, delegatima kao i svim članovima SDA, u kojem je poslao niz poruka povodom 7. kongresa ove stranke.

U pismu, koje  je pročitano u Zetri, Daul ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, «nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke.

«Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na euroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru», stoji u pismu predsjednika EPP-a.

Daul je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA.

«Dragi Bakire, prvenstveno će tvoja odgovornost, kao predsjednika stranke, biti da osiguraš da SDA bude potpora provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavu nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima; da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj», navodi se.

Predsjednik EPP je istaknuo svoju podršku reformskim procesima i izmjenama Statuta SDA.

«Kao Evropska narodna stranka, mi snažno podstičemo unutarpartijsku demokratiju i sve reformske napore u stranci, kako bi se prilagodila novim okolnostima. Stranke moraju uvijek ostati povezane sa stvarnošću i svim ljudima koje predstavljaju. U vezi s time, želim pohvaliti vašu opredijeljenost da povećate predstavljanje mladih i žena. Svi potrebni napori trebaju biti poduzeti, u ovom smislu, kako bi SDA mogla u potpunosti predstavljati sve vaše sugrađane i osluhnuti njihove nade i brige», kaže se u pismu.

Svoje obraćanje 7. Kongresu SDA Daul je zaključio skretanjem pažnje na problem iseljavanja mladih, kazavši da upravo mladi u BiH osjećaju da se njihov glas ne čuje, te da ne vide budućnost u svojoj zemlji.

«I u ovom smislu, važno je raditi na vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kako bi se generacijama mladih omogućila budućnost kakvu zaslužuju, jer zemlja bez mladih je zemlja bez budućnosti.

Svim kandidatima želim sve najbolje, a svima vama uspješan Kongres!», stoji na kraju pisma predsjednika EPP-a.