Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, podsjetio na ulogu SDA u proteklom periodu i svim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala.

- Bošnjaci nikada nisu živjeli u većoj slobodi i nikada nisu živjeli u boljim mogućnostima. Možda ih ponekad nismo svjesni. Imamo velike mogućnosti, ogromne resurse i živimo u slobodi. To trebamo sačuvati – poručio je Izetbegović.

Podsjetivši na godišnjicu osnivanja Armije RBiH, kazao je da je ona ličila na svoj narod, te da je bila junačka vojska koja nije pravila zločine.

- Takav narod koji je užasne zločine pretrpio, a nije ih uzvratio, historija nije upamtila. Trebamo pamtiti našu Armiju RBiH i najbolje sinove koji su je činili – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji i okončanim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, ukazao je na pritiske sa kojima su se SDA i on lično suočavali. Cilj je, dodao je, bio da se probosanske snage svedu na jednu trećinu vlasti.

- Ne vjerujem da Milorad Dodik može pobijediti međunarodnu zajednicu. Ono što sam siguran jeste da ne može pobijediti nas, bosanskohercegovačke patriote – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je svoje obraćanje zaključio isticanjem uloge vjere u očuvanju bošnjačkog naroda, ali i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.

FENA