Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Italije Benedettom Della Vedovom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima dvije zemlje, te o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Della Vedova je istaknuo zabrinutost Italije zbog krize u Bosni i Hercegovini i blokade rada državnih institucija. Naglasio je da je cilj njegove posjete da potvrdi opredijeljenost Italije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te inteziviranja njenog evropskog puta.

Izetbegović je upozorio na opasnost koja prijeti od jednostranih protivustavnih postupaka vlasti entiteta RS, koji su kulminirali posljednjim udarom na pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Također je ukazao na diskriminaciju kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva. Izetbegović je potcrtao potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te unapređenja funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.
Zajednički je istaknuta potreba što skorijeg rješavanja krize i inteziviranja provedbe reformi na evropskom putu Bosne i Hercegovine čime bi se, prije svega, zaustavilo iseljavanje stanovništva i podigao životni standard građana.