Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom.

Izetbegović i Borrell su razgovarali o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini izazvanoj jednostranim protivustavnim aktivnostima vlasti entiteta RS i blokadom državnih institucija, te o provedbi reformi na putu ka članstvu u EU.

Visoki predstavnik Borrell je poručio da EU pomno prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je ponovio bezrezervno opredjeljenje EU-a za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da usko sarađuje sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom na rješavanju krize u Bosni i Hercegovini i izbjegavanju njene eskalacije.

Izetbegović je upoznao Borrella sa aktuelnim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je važnost pronalaska rješenja kojim bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te omogućilo jačanje funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.

Borrell se zahvalio Izetbegoviću na konstruktivnom pristupu rješavanju problema sa kojima se Bosna i Hercegovina i svi njeni građani trenutno suočavaju. Također je iskazao očekivanje da će akteri pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona uspjeti pronaći kompromis koji će doprinijeti stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini, te omogućiti dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.