Hoće li biti upućen Godišnji nacionalni program za Akcijski plan za članstvo u NATO-u i kakav kompromis je postignut? Hoće li u roku od mjesec dana biti formirano Vijeće ministara, ko će biti novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine? O ovim temama za BHRT je govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Redukovani Godišnji nacionalni program, koji će prihvatiti NATO, jedino je moguće rješenje, stav je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a alternativa tome je, kako kaže, produbljivanje krize.

Izetbegović je u intervjuu za BHRT rekao da se nastavljaju integracijski procesi, te da će saradnja biti unaprijeđena u okviru ranijih relevatnih odluka.

No, ključno je pitanje sadržaja plana koji će biti upućen sjedištu NATO-a u Briselu. Na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je da sa Komisijom nadležnom za NATO i sa NATO savezom definiše šta je to što je prihvatljvo.

Pozicija ministrice vanjskih poslova poslova će, prema mišljenju Izetbegovića, najvjerovatnije pripasti Biseri Turković, no, on nije optimističan da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine biti formirano u roku 30 dana.

Komentarišući stav predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da neće glasati za izbor novog mandatara za novi saziv Vijeća ministara bez usvajanja odluke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Izetbegović je rekao da se član Predsjedništva Šefik Džaferović nije “pridružio” tom stavu već da je to njegov stav, ali i stav SDA od samog početka procesa formiranja vlasti.

“Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi sa Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslani nacrti i planovi u Bruxelles”, rekao je Izetbegović.

Intervju sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, pogledajte ovdje. Razgovarala novinarka Edina Nurikić.