Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Klix.ba je kazao da do 20. augusta očekuje postizanje kompromisa o sadržaju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za saradnju s NATO-om, ali i o mandataru za Vijeće ministara.

Redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se trebao razmatrati i ANP zakazana je za 20. august (utorak), a za isti dan je zakazana i vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

“Očekujem da se do održavanja redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH, zakazanih za 20. august, postigne kompromis o sadržaju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa BiH (ANP) za saradnju s NATO-om, kao i o imenovanju mandatara za sastav budućeg Vijeća ministara BiH”, kazao nam je Džaferović.

Sama procedura kako će se sve odvijati još uvijek je prilično nejasna, naročito nakon izjave iz kabineta Milorada Dodika da su nacrt ANP-a dobili tek jutros. Ključna pitanja koja su na Predsjedništvu su slanje ANP-a i predlaganje mandatara za Vijeće ministara, čime bi se otkočilo formiranje vlasti na državnom nivou.

“I jedno i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Stoga je obaveza svih da se ponašaju u skladu s tim. Sve ovo se mora poštovati u cijelosti. Nije moguć parcijalan pristup u rješavanju navedenih pitanja”, naglašava Džaferović.

Kao potencijalno rješenje na koje sada odgovor treba dati Dodik je prihvatanje reduciranog ANP-a, što je za Klix.ba potvrdio i Željko Komšić, kazavši da je jedna od opcija da Dodik prihvati ANP i predloži određene sadržajne izmjene, o čemu bi ponovo trebalo da se izjasne tri člana Predsjedništva BiH.

KLIX