Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je posljednja dešavanja u vezi sa pitanjem koje već devet dana zaokuplja pažnju bh. javnosti.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je jučer da Godišnji nacionalni program (ANP) neće biti poslan u Brisel, dok je njegov kolega u Predsjedništvu BiH Željko Komšić danas rekao da će Dodik imati opcije da potpuno odbije ANP ili prihvati ANP i predloži eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane.Postoji li i koliko je realna opcija da se pošalje reducirani ANP?

Reducirani ANP koji je prihvatljiv za NATO štab u Briselu je jedina realna opcija, jer svim stranama pruža mogućnost da postignu većinu ciljeva koje su istakli u vezi sa NATO integracijskim procesom. Nama je bitno napraviti korak koji je u skladu sa Ustavom, zakonom i ranije donesenim odlukama institucija BiH, ne odustati od ANP. Srpskoj strani je bitno uskladiti kretanje BiH, i intenzitet saradnje sa NATO, sa Srbijom. Ovo dvoje je moguće uskladiti samo kroz modificirani, odnosno reducirani ANP. Bitno je napomenuti da Srbija trenutno ima intenzivniju saradnju sa NATO od BiH.

Da li ste s Dodikom razgovarali o opciji reduciranja Godišnjeg nacionalnog plana?

Ne. O modelu reduciranog ANP-a sam počeo govoriti tek nakon potpisivanja Sporazuma sa Dodikom i Čovićem. Medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova.

Imate li rješenje ukoliko se odbije ova šansa za formiranje vlasti?

Rješenje ne treba samo Bakiru Izetbegoviću i SDA, svi moraju imati interes da se postigne kompromis i spriječi duboka kriza u koju možemo potonuti. Model odnosa po kojem Dodik svaki dan lansira novu provokaciju, uvredu, ucjenu, a Izetbegović treba da ima „spremno rješenje” neće funkcionisati.

Milorad Dodik će se naučiti na samom startu saradnje da neće dominirati, ucjenjivati, naređivati. Treba mu mir, sigurnost, stabilnost u ovoj zemlji kao i nama, treba mu Vijeće ministara sa premijerom iz SNSD-a. Neka se nauči ponašati kako treba, raditi u skladu sa Ustavom i zakonom, i imat će to.

Koju verziju ANP-a će razmatrati članovi Predsjedništva BiH na sjednici u utorak? 

Nadam se da će to biti modificirani ANP. Uostalom prošle su dvije trećine 2019. godine, integralni sadržaj je neprovodiv i nema više vremena za njegovu implementaciju. Mora biti reduciran.

Podsjetimo, lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović prošle sedmice su potpisali Sporazum sa principima uspostavljanja Vijeća ministara BiH.Rok za pravljenje nove vlasti je 30 dana, a kamen spoticanja mogao bi biti ANP s obzirom da bi imenovanja mandatara moglo biti uslovljeno slanjem prvog Godišnjeg nacionalnog programa. U međuvremenu pojavila se opcija slanja reduciranog ANP-a gdje bi fokus bio na pitanjima iz civilnog sektora, dok bi vojni dio bio “zamrznut”.

Prvi odgovori mogli bi se ponuditi u utorak naredne sedmice kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH. Na dnevnom redu će se naći tačke vezane za Godišnji nacionalni plan (ANP) kao i imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH.
KLIX