Sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića je okončan, a postignut je koalicioni sporazum koji je i zvanično potpisan.

– Sporazum se odnosi na cijelu vertikalu, od države preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo. SDA je zadovoljna sporazumom. U Vijeću ministara smo podijelili ministarstva onako kako je to odranije poznato. Zamjenička mjesta će preuzeti SDA. Pozivamo gospodina Čovića i HDZ da otvori proces rekonstruiranja i formiranja Vlade FBiH predlaganjem predsjednika FBiH – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o Kantonu Sarajevo, SDA će, pojasnio je Izetbegović, preuzeti sedam ministarskih pozicija, SBB tri, a DF dvije. Predsjedavajući Skupštine KS će biti iz SDA, dok će premijer biti zajednički prijedlog, odnosno nestranački kandidat.

– Mislim da imamo jako dobro, prihvatljivo ime za sve tri stranke i građane KS. Ne želim govoriti to ime sada. Dogovorili smo se da svi zajedno podržimo Budžet i da poslije toga krenemo u reorganizaciju – kazao je Izetbegović govoreći o poziciji premijera KS.

Potvrdio je Izetbegović da će Bisera Turković biti SDA-ov kandidat za ministricu vanjskih poslova, dok će zamjeničke pozicije u ponedjeljak utvrditi Kadrovska komisija stranke. Predsjednik SDA je ponovio da bi Bošnjaci konačno trebali imati svog predstavnika u finansijskoj strukturi na državnom nivou. Kada je Vlada FBiH u pitanju, SDA bi trebala imati premijera i pet ministara.

– Danas je petak 13. Nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren da će biti dobar za BiH – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je dodao da će nova vlast u KS biti za primjer cijeloj BiH, te je uputio poziv predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da što prije ponudi kandidata za predsjednika FBiH, kako bi započeo proces formiranja nove Vlade FBiH.

FAKTOR