Nakon Izetbegovićevog podsjećanja sinoć na Hayatu da je jedan državni tužilac uzeo mobitel iz jednog predmeta, prozvanim se osjetio upravo Čavka, koji je od predsjednika SDA zatražio da kaže o kojem se tužiocu radi.

- Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio da će danas biti održan sastanak sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

- Trebali bi se vezati za budžet, ali što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja je za nas prihvatljiv i mislimo da bi trebalo u oktobru održati izbore. Ne u novembru, u oktobru – poručio je Izetbegović.

Komentirajući rad pravosudnog sistema u BiH, predsjednik SDA je kazao da ta stranka ostaje pri svojim stavovima, te je naglasio da postoji ogromna potreba da se napravi kvalitetno, neovisno i profesionalno pravosuđe i da je to prijeka potreba bh. društva.

- Ovo što sada imamo, nažalost, nije ni blizu toga. Za mnoge od njih zakon ne važi, počevši od predsjedavajućeg VSTV-a pa do prozvanog tužioca koji je mobitel nosio kući i pokušao da ga koristi. Previše je toga što treba popraviti Tužilaštvo i smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, rad na liniji onoga što je Priebe kazao kao izvjestilac EU-a, čega su svi svjesni u bh. društvu. Parlamentarci su odbacili izvještaje Tužilaštva. Krajnje je vrijeme da se krene u temeljite reforme – zaključio je Izetbegović.

Najavio je da će u petak zasjedati Kadrovska komisija SDA, te da bi tada moglo biti poznato ime kandidata SDA za novog ministra sigurnosti BiH.

- Nikada do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od strane Vijeća ministara, a da nismo imali stranački dogovor. U ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara, gdje su imenovanja Srba u pitanju. Neće to moći ići tako. Trebamo vidjeti kompletan taj raspored, kao što smo uvijek do sada to radili. Ne treba izbjegavati. SDA stoji na dispoziciji da se ta stvar uradi – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da sve to treba biti uvezano u jedan paket, da Ministarstvo sigurnosti treba dobiti čelnog čovjeka, a da se zatim krene u imenovanje direktora SIPA-e, UIOBiH i tako dalje.

- Očigledno je da nije dobra atmosfera, očigledno je da bi odnosi trebali biti iskreniji i bolji. Što se mene tiče, uvijek sam tu da razgovaramo – zaključio je Izetbegović.

Faktor