O objektu i njegovom značaj za stanovnike Novog Sarajeva govorio je i Izetbegović.

- To je bolje od onoga što sam pretpostavio da ću vidjeti. Kompletnije, kvalitetnije, high tech objekat koji nudi raznovrsne mogućnost djeci za napredovanje u raznim sferama. Od onoga što djeca najviše vole, fizičke aktivnosti, plesa, fiskulture, preko muzike, do kompjutera, projektovanja robota, dronova i svega onoga što ustvari jeste budućnost i ove zemlje i gdje nam jedna generacija treba za 21. vijek. Naš načelnik Koldžo je poznat po tome da se jako brinuo za stare osobe u Novom Sarajevu. Jako mi je drago vidjeti da sada još bolje brine za one koji tek dolaze – kazao je Izetbegović.

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, kazao je da se zbog koronavirusa ovaj objekat nije mogao staviti u funkciju u punom kapacitetu, ali da je uprkos svemu jako posjećen i funkcionalan.

- Zauzeo je zavidno mjesto u segmentu brige o djeci, samim tim što ima oko 500 djece koja u različitim smjenama svakodnevno dolaze na različite sekcije govori o tome da je ovaj objekat pun pogodak. Cilj nam je bio da i u ovoj oblasti, u oblasti brige o djeci, o generacijama koje dolaze uspostavimo nove standarde kao što smo to svojevremeno radili i u segmentu brige o osobama treće životne dobi, u segmentu infrastrukture i saobraćaja, u segmentu sporta te smo otvorili sportsku dvoranu. Ovo je na neki način nastavak svih onih aktivnosti na realizaciji Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo. Uglavnom su najviše zaslužne što je Općina Novo Sarajevo po svim pokazateljima i statistikama u samom vrhu poželjnosti za život u BiH – kazao je Koldžo.

Koldžo je istakao da je izuzetno ponosan na svoju administraciju i na svoje saradnike koji su učestvovali na realizaciji ovog projekta. Koldžo je kazao da je insistirao da sve usluge za djecu u ovom centru budu besplatne.

Izgradnja objekta "Dječija kuća" Novo Sarajevo, bivšeg Pionirskog centra "Boško Buha", jedan je od najznačajnijih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takav dio je revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

U objektu se nalazi višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom.

Na prvoj etaži smješten je administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi. Ukupna korisna površina objekta je oko 2.000 metara kvadratnih.

Za ove namjene iz općinskog budžeta izdvojeno je 2.000.000 KM.

FAKTOR